Fotoğrafta Düzeltme, Kırpma, Döndürme ve Tuval İşlemleri
Görüntü Kırpma ve Kesme
Kırpma, odak oluşturmak ya da kompozisyonu güçlendirmek için görüntünün bazı kısımlarını silme işlemidir. Kırpma aracını ve Kırp komutunu kullanarak görüntüleri kırpabilirsiniz. Kırp ve Düzleştir ve Kesim komutlarını kullanarak pikselleri de kesebilirsiniz.
Kırpma aracı menüsü (1): Özel boyutlar verme, hazır ayarlar yükleme gibi işlemlerin yapıldığı menü.
Genişlik – Yükseklik (2): Kırpma yükseklik ve genişliğini istediğiniz ölçüde ayarlayabileceğiniz seçenek.
Çözünürlük (3): Kırpılmış görüntü için çözünürlük ayarı yapacağınız seçenek.
Ön Görünüm (4): Kırpılacak alanı önceden izleme, değerlendirme seçeneği.
Temizle (5): Çözünürlük, genişlik ve yükseklik değerlerini temizleme seçeneği.
Kırpma aracı seçildikten sonra dilerseniz özel değerler girebilirsiniz, görüntü üzerinde işaretçi ile bir dörtgen çizilir. İsterseniz bu dörtgeni büyütebilir, döndürebilir ve taşıma aracı ile taşıyabilirsiniz. Alan seçimi tamamlanınca “Enter” tuşu ile onay verebilirsiniz. Vazgeçmek isterseniz “Esc” tuşuna basmanız yeterlidir.
Ayrıca Görüntü > Kırp ya da Kesim menü yoluyla görüntü fazlalıklarını atabilirsiniz. “Kırp” uygulaması için görüntü üzerinde bir seçim aracı ile seçim yapıldıktan sonra komut verilir. “Kesim” işlemiyle çalışma sırasında kenarlarda kalan piksel renklerine göre uygulama yapabilirsiniz.
Kırpma Alanına Perspektif Uygulama
Kırpma aracı, görüntüdeki perspektifi dönüştürmenizi sağlayan bir seçenek içerir. Perspektif düzeltme deformasyonu içeren görüntülerle çalışırken bu çok kullanışlıdır. Perspektif düzeltme deformasyonu, bir nesne doğrudan değil belli bir açıdan fotoğraflandığında ortaya çıkar. Örneğin yüksek bir binanın resmini yerden çekerseniz binanın kenarları birbirine üst bölümlerde altlarda olduğundan daha yakın görünür.
Kırpma aracını seçiniz ve deformasyon olan bölgenin etrafını perspektif kutucuğu seçeneğini aktif yaparak belirleyiniz. Daha sonra belirlediğiniz alanı her kenarından tek tek çekerek genişletiniz ve “Enter” tuşuna basınız.
Tüm Görüntüyü Döndürme ve Çevirme
Görüntüyü Döndür komutları tüm görüntüyü döndürmenizi ya da çevirmenizi sağlar. Bu komutlar, ayrı ayrı katmanlarda ya da katman parçalarında, yollarda ve seçim kenarlıklarında kullanılamaz. Seçimi ya da katmanı döndürmek istiyorsanız “Dönüştür” ya da “Serbest Dönüştür” komutlarını kullanınız.
180° (1):Görüntüyü yarım dönüş kadar döndürür.
90° (2): Saat Yönünde Görüntüyü saat yönünde çeyrek dönüş kadar döndürür.
90° (3): Saatin Tersi Yönde Görüntüyü saatin tersi yönde çeyrek dönüş kadar döndürür.
Keyfi (4):Görüntüyü sizin belirttiğiniz açı kadar döndürür.
Tuvali Yatay Çevir (5): Ayna görüntüsü olarak yatay çevirme işlemi yapar.
Tuvali Dikey Çevir (6): Ayna görüntüsü olarak dikey çevirme işlemi yapar.
Tuval Boyutunu Değiştirme
Tuval boyutunu büyütmek var olan görüntünün etrafına alan ekler. Görüntünün tuval boyutunu küçültmek görüntüyü kırpar.
Görüntü > Tuval Boyutu’nu seçiniz. Tuvalin boyutlarını Genişlik ve Yükseklik kutularına giriniz. Göreliyi seçiniz ve görüntünün tuval geçerli boyutuna eklemek ya da bundan çıkarmak istediğiniz miktarı giriniz. Tuvale ekleme yapmak için pozitif bir sayı giriniz ve tuvalden çıkarma yapmak için negatif bir sayı giriniz.
Bağlantı seçeneği için var olan görüntünün yeni tuvalde konumlandırılacağı yeri belirtmek üzere bir kareyi tıklatınız.
Tuval Uzantı Rengi menüsünden bir seçenek belirleyiniz. Görüntü arka plan katmanı içermiyorsa Tuval Uzantı Rengi menüsü kullanılamaz. Tamam’ı tıklatınız.
Çerçeve Yapma
Tuval boyutunu büyütüp renkle doldurarak fotoğraf çerçevesi yapabilirsiniz. Ayrıca stilli bir fotoğraf çerçevesi yapmak için hazır dekorlu eylemlerden birini de kullanabilirsiniz. Bunu fotoğrafınızın bir kopyası üstünde yapmak en iyi yöntemdir. Eylemler panelini açınız. Pencere >Eylemleri seçiniz. Eylemler paneli menüsünde Çerçeveleri seçiniz. Listedeki çerçeve eylemlerinden birini seçiniz. Eylemi Yürüt düğmesini tıklatınız. Eylem yürütülerek fotoğrafınızın etrafında bir çerçeve oluşturulur.