Dijital Sistemle Baskı Teknikleri Nelerdir?

Dijital fotoğraf makinesi ile çekilen görüntüler makineye bağlanan ve print-dock olarak adlandırılan cihaz ile görüntüler 10 X 15 cm (4 inç X 6 inç) boyuta kadar çıktı verebilmektedir.

Print Dock Baskı Tekniği

Kullanımı çok basittir. Genellikle kullandığımız makinelerin markalarıyla aynıdır. Yani farklı makine ile çekilen fotoğrafların baskısını yapmaz. Genel olarak şöyle çalışır:

Fotoğraf makinesine aldığımız görüntüleri makinenin menüsünden baskıya göndereceğimiz fotoğraf karesini seçip dock cihazı üzerindeki print düğmesine basarak baskı işlemini gerçekleştiririz. Yalnız önceden docktan kâğıt kontrolü yapmalıyız. Bu tür yazıcıların dezavantajları; istediğimiz ebadı seçememek ve sarf malzemelerinin çok pahalı olmasıdır.

Print-dock makinesinin kullanımı

Print-dock makinesinin kullanımı

Basit Yazıcılarla Baskı Tekniği

Bu tür yazıcılar daha çok ev tipi olarak nitelendirdiğimiz yazıcılarıdır. Bu yazıcılar daha çok metin baskısı yaparlar. Fotoğraf baskısı için uygun değildir. Ancak bazı markalar ürettikleri yeni tiplerinde fotoğraf için ayrı kartuş ve ayrı kâğıt haznesi yerleştirerek fotoğraf baskısı yapabilmektedir. Baskıyı birçok yolla yapabiliriz.

En sık kullanılan ve en pratik yol, işletim sisteminin özelliklerinden yararlanarak fotoğraflarımızı yazdırma yöntemidir. Herhangi bir yolla (örn. resim dosyasının üzerine sağ tıklayarak gelen menüden) yazdır komutunu verdikten sonra gelen iletişim penceresinden işletim sistemine tanıtılmış bir fotoğraf yazıcısı seçildiğinde ayarlar menüsünden seçili yazıcıya özel ayarlamaları yapabileceğimiz bölüme ulaşabiliriz. Bu ayarlama penceresinden kâğıt boyutu, baskı boyutu, kâğıt türü, baskı adedi, baskı kalitesi gibi ayarları yaptıktan sonra fotoğraf ya da fotoğrafları yazıcıya göndererek işlemi tamamlarız.

Yazdırma işlemini herhangi bir resim işleme programından yararlanarak da yapabiliriz. Bu yollardan birisi MS Photo Editor programını kullanmaktır. Önce baskısını yapacağımız fotoğraf karesini seçeriz. Microsoft Photo Editor içerisine alırız. Gerekli düzenlemeleri ve yatay-dikey gibi yönlendirmeyi de bu aşamada yapabiliriz. Daha sonra bilgisayarda açık pencerenin üst kısmında yer alan dosya menüsünden yazdır modunu seçeriz. Ekrana yazıcı ile ilgili bazı değerler çıkar. Bu değerler baskısı yapılacak fotoğraf ile ilgili olacaktır.

Baskısını yapacağımız fotoğraf karesi belirlendikten sonra yazıcıya döneriz. Yazıcının kâğıt haznesini fotoğraf kâğıdı konacak şekilde ayarlarız. Kâğıdımızı koyar ve gerekiyorsa ( Bazı yazıcılar fotoğraf için farklı kartuş kullanırlar.) kartuşu değiştirir ve ekrandaki yazdır moduna basarak fotoğrafımızın baskısını gerçekleştiririz. Eğer yazıcımız fotoğraf baskısı yapan nitelikte ise buradan da eğer var ise fotoğraf modunu seçer ve tamam moduna bastığımızda baskı işlemini gerçekleştirmiş oluruz.

Ofis Tipi Yazıcılarla Baskı Tekniği

Bu tür yazıcıların ev tipi yazıcılara göre daha fazla fonksiyonları bulunur. Aynı anda birçok işlem yapabilmektedir ( örneğin fotokopi, faks, tarayıcı, dört rengi içeren renkli baskı ve geniş format baskı gibi). Bu tür yazıcılar günümüzde daha fazla kullanılmaktadır. Bu fonksiyonları taşıdığı için daha fazla tercih edilmektedir. Uygulama şekli ev tipi yazıcılarla hemen hemen aynıdır. Ancak bu tür yazıcılar daha çok donanımı içerdiğinden kendilerine özel programla çalışırlar. Aynı anda birden çok bilgisayar ağına bağlanıp bunların gönderdikleri bilgileri yazdırabilir. Kartuş değiştirmeden baskıya uygun kartuşu kendisi seçtiğinden kartuş değiştirmeye gerek kalmaz.

Geniş format çıktı veren yazıcıları da bu başlık altında inceleyebiliriz. Ancak bu tür yazıcılar kendi başlarına bir kompleks olup her ofiste bulunmaz. Özel yazılımlarla çalışan bu tür yazıcılar. Reklam ajansları, mühendislik firmaları vb. ofislerinde bulunur.

Mini-lab ile Baskı Tekniği

Mini -lab’ın hafızasına aktarılan fotoğrafların gerekli düzeltme ve marj ayarı yapılır. Bu düzeltmeler daha çok çekim sırasındaki ışık ve renk hatalarıdır. Bazen de küçük rötuşlar gerekebilir. Bu tür düzeltmeleri hem bilgisayardan hem de mini-lab’ın monitöründen yapabiliriz ardından da baskı komutu veririz.

Mini- lab makinesinde fotoğraf düzeltme işlemi

Mini- lab makinesinde fotoğraf düzeltme işlemi

Dijital makinelerle çekilen fotoğrafların tabı için görüntüler makineden memory stick’e aktarılır. Flaş disk veya memory stick mini-lab ile birlikte çalışan monitöre takılır.

Flaş disk veya memory sticklerin monitöre takılışı

Flaş disk veya memory sticklerin monitöre takılışı

Baskısı yapılacak fotoğraf kareleri ekrandan seçilir ve marj ayarları yapılarak baskıya gönderilir.

Fotoğrafların seçimi

Fotoğrafların seçimi

Adaptörler yardımıyla bilgisayara aktarılan görüntülerin çözünürlülük, marj, renk ve ışık gibi ayarları kontrol edilir. Gerekli düzenlemeleri yapılır ve baskısını yapmak için mini-lab’a gönderilir.

Görüntülerin çözünürlülük, marj, renk ve ışık gibi ayarlarının kontrolü

Görüntülerin çözünürlülük, marj, renk ve ışık gibi ayarlarının kontrolü

Baskıya gönderilen fotoğraf karelerinin banyoları tamamlandıktan sonra fotoğraflar karta baskısı yapılmış, yıkanmış ve kurutulmuş olarak makineden çıkar.

Fotoğraflar baskısı yapılmış, yıkanmış ve kurutulmuş olarak makineden çıkarılışı

Fotoğraflar baskısı yapılmış, yıkanmış ve kurutulmuş olarak makineden çıkarılışı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir