Hafıza Kartı Çeşitleri, Özellikleri ve Seçimi
Makineyi satın alırken bir kart hediye edin diyerek almış olduğumuz hafıza kartı acaba doğru kart mı?
Doğru kart seçmemiz için önce sahip olduğumuz cihazı seçmemiz gerekmektedir. Mesela bir markanın her cihazda ayrı bir modelini kullanılabilir.
Eğer yanlış kart alırsanız sonuçları neler olur; Video ve fotoğraflarda kayıt anında donma oynatırken sıkıntı yaşama, cihazda kasmalara sebep olabilir. Boyut açısından yanlış kart alırsanız kart dolup ön bellek kullanım alanı azalınca cihaz donma yapabilir.
Ucuz markasız cihazlar alırsanız ne yazma hızı ne okuma hızı hiçbir şeye güvenemeyeceğiniz gibi garantisi de olmadığından paramız boşa gidebilecektir. Video veya fotoğraflarda yarısı başka yarısı başka renk görüntülere de sebep olmaktadır.
Alış veriş sırasında kart sebebiyle anılarınızın yarım kalmaması düşüncesini aklınızdan çıkarmamalısınız. Mantıklı olarak düşünürsek bir kere alıp uzun vadede kullanmanın daha ucuza geleceğini de unutmamamız gerekmektedir.
Doğru hafıza kartını nasıl seçeriz?
Cihazımıza göre yazma hızına sahip bir kart almamız gerekmektedir. Unutmayalım ki cihazımıza eş değer kart olması sorunla karşılaşmamamız anlamına gelmektedir. Aslında önem vermediğimiz bu kart seçimini şöyle bir örnekle de açıklayabiliriz makinenin modeli ve markasına göre uyumlu eklentilerini alıyoruz değil mi kablo, batarya vb. hafıza kartı da cihazımızla uyumlu olmalıdır ki kayıtlarda sıfır hata ile karşılaşalım.
Yani doğru kartı doğru cihazla eşleştirmek için ne yapmalıyız. Makinanın belli oranda çektiği fotoğraf veya video yazma hızı bulunmaktadır. Bu kayıtlı veriye göre kart almalıyız 4k bir cihazda u3 clas 10 90/100 mb yazan kartları kullanmak gerekmektedir. Araç kameralarında ise uzun sürekli yazmaya elverişli üst üste çok videoları kayıt etmeye elverişli olan ….h kayıt süresi ibaresi bulunan (yani uzun süreli ve sürekli kayıt yapabilen) kartlar kullanılmalıdır.
Yani kullanımımıza göre dayanabilecek bizi yarı yolda bırakmayacak kartlar seçilmelidir.
Makinanız veya cihazınızın internet sitesi veya kitapçığında kayıtlarına çekimlerine göre hızına bakmanız yeterli olacaktır.
Kartınızın cihazınızın hızına uyuyor olmasına dikkat etmelisiniz. Video çekip ayrıntılarından boyutuna göre mb olan boyutunu çekim süresine (saniyesine) bölerseniz ortalama değerini bulur ona göre hafıza kartınızı da alabilirsiniz.
Fotoğraf çekimi için kart seçimi nasıl yapılır?
En azından 90/100 mb yazma özellikli, okuma hızı 80/100 arası olması, U3 – C10 kartlar seçilmesi gerekir.
Seri çekimler ve fotoğraf boyutuna göre saniyede kaç kare çektiğine göre jpeg 7* çekim sayısına göre hızlı yazmalı kartın özelliğini görmüş olacaksınız.
Fotoğraf çektiğinizde cihazınızın ekranı hemen eski haline gelmiyor ise kartınızın yazma özelliği düşük demektir oradan da anlayabilirsiniz. Seri çekimlerde 64 gb üstünü önerebiliriz.
Video çekimlerinizde ise yine 64 gb üstü hatta 128 gb olması gerekmektedir.
Ip kamera, akıllı kamera, bebek gözleme, araç kamerası, aksiyon kamera, drone vb. kameralarda ise ….h kayıt süresi ibaresi bulunan (yani uzun süreli ve sürekli kayıt yapabilen) kartlar alınması önerilmektedir.