Fotoğraf Filmlerinin Markalara göre Özellikleri Nelerdir?

Agfanet, Kodak, Fuji, ilford, Konica, Polaroid markalı filmler piyasada yaygın olarak bulunan ve kullanılan filmlerdir.

Farklı Markalarda Filmlerin Özellikleri

Fotoğraf makinesi ve objektifler başta olmak üzere fotoğrafçılar kullandıkları araçları kolaylıkla değiştirmezler. Makinelere eklenen yeni özellikler, çoğu zaman fotoğrafçılar için pek önem taşımaz; ancak filmler için aynı şeyi söylenemez. Fotoğrafçıların kullanım amaçlarına göre filmlerin özelliklerini çok iyi tanımaları gerekir. Makine ve objektifler her ışık ortamında kullanılabilir ancak her ışık ortamı için ayrı nitelikli bir film gerekir. Sadece ışık değil; renk, keskinlik, gren yapısı, film hızı vb. birçok nedenle, farklı farklı filmleri kullanmak gerekir.

Renk Farklılıkları

insan gözü cisimleri aydınlatan ışığın renk sıcaklığındaki bir miktar değişime karşılık o cisimleri hep aynı renkte görür. Bir başka ifadeyle, gün ışığında gördüğümüz renkteki bir cismi yapay ışıkta da hemen hemen aynı renkte görürüz. Filmler ise renkleri, üretilen filmin kelvin derecesine bağlı olarak görürler. Bir başka ifadeyle üretici firma uygun aydınlatmaya uygun film üretirler dolayısıyla doğal ışıkta kullanılacak film ile yapay ışıkta kullanılacak filimin özellikleri birbirinden farklıdır.

Her film markasında değişik boyama kullanılır, bu da değişik renkler meydana gelmesine sebep olur. Bunlar daha çok slâyt filmlerde belli olur. Değişik markalı renkli negatif filmlerde de değişik renkler elde edilir, bunlar baskı sırasında kontrol edilebilir.

Yapısal Farklılıklar

Filmler, görüntüyü sağlamak için ışığa karşı duyarlı hâle getirilmiş malzemedir. Bu malzemeler, objektiften geçen görüntünün kalıcılığını sağlamak amacıyla saydam bir taşıyıcı üzerine sürülmüş ışığa karşı duyarlı (jelâtin içerisine emdirilmiş gümüş bileşiklerinden) maddeden oluşur.

Gün ışığı (day light) renkli filmler

D – Tipi Film genelde gündüz çalışmalarında kullanılması için üretildiğinden bu ismi almıştır. Gün ışığının renk ısısı 5000Kº – 6000Kº civarında en iyi sonucu verirler. 5600Kº civarında renk ısısına sahip flaş, projektör, kaynak makinesi benzeri yapay ışık kaynaklarında kullanılır.

Yapay ışık tipi (artifical veya tungsten) renkli filmler

Tipi Film Fotoğrafçılıkta kullanılan Photoflood lambalarıyla kullanılır.

Tipi Film 3800Kº civarındaki beyaz ışık flaşlarıyla kullanılır.

Tipi Film Projektörlerin 3200Kº tungsten lambaları altında çalışırken, evlerde kullanılan akkor flamanlı lambalar ışığında kullanılan film tipidir.

Kimyasal farklılıklar

Renkli saydam (dia, slayt) filmler, negatif filmler kadar geniş bir fotoğrafçı kitlesi tarafından kullanılmaz. Saydam filmlerin doğrudan pozitif renk görüntü vermesi, bu filmlerin seçimiyle ilgili olarak bazı konuları öne çıkarır. Bütün filmlerin duyarkatları belli temel konularda aynı olmasına karşı özellikle renkli filmlerde ortaya çıkan sonuç renklerin ton değerleri, renklerin parlaklığı ve renklerin doygunluğu açısından çok farklıdır. Bu konu saydam filmlerde çok önemlidir. Bir marka film, kırmızı, yeşil, mavi renkleri çok parlak olarak öne çıkartırken bir diğeri bu renkleri pastel olarak verir. Bazıları sıcak renklere karşı bazıları da soğuk renklere karşı duyarlılığı yüksektir. Bu nedenle saydam film kullanan fotoğrafçılar, deneme çekimleri sonucunda kullanacakları filmleri belirlerler. Bir marka saydam filmin farklı ışık koşullarındaki sonucunu belirledikten sonra hep aynı nitelikteki filmi kullanırlar. Renkli saydam filmleri için özel film banyosu kullanılır.

Görsel farklılıklar

Marka seçimi filmlerin verdiği renklere göre fotoğrafçının kişisel tercihine bağlıdır. Çekeceğiniz konuya göre marka tercih etmelisiniz. Örneğin Fujichrome filmlerin özellikle yeşili beğenilir; orman çekimleri için idealdir. Kodachrome renk spektrumunun kırmızıya yakın bölümlerini iyi verir; çöller ve yerleşim bölgelerini fotoğraflamada tercih edilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir