Fotoğraf Film Kutuları Üzerindeki Kod işaret ve Terimlerin Anlamları Nelerdir?

 ISO

Filmin hızını, ışığa duyarlılık derecesini belirten uluslararası standart ölçüm sistemidir. ASA ve DIN de filmin hızını belirtir.

ASA: Amerikan standartı,

DIN: Avrupa da kullanılan standart,

ISO: Ulusal standarttır.

Örneğin; 100 ASA lık bir film, 21 DIN ile ifade edilir. Bunun ISO olarak yazılımı ise 100/21 derecedir.

Çekilecek Kare Sayısı

Filmin kaç kareden oluştuğunu gösterir. 24,36 gibi.

Renk Özelliği

Film ambalaj kutuları üzerinde, filmlerin niteliklerini bildiren renkli negatif, renkli reversal (pozitif,dia), gün ışığı tipi, tungsten ışığı tipi, pankromatik veya ortokromatik gibi renk ısı dereceleri celvin cinsinden belirtir.

DX Kodu

Film kasetlerinde bulunan ve film duyarlılığını otomatik olarak algılayıp makineye aktaran sisteme denir.

Filmler farklı ışık duyarlıklarında imal edilmişlerdir. Her filmin ışığa duyarlılık derecesi DIN, ASA, ISO cinsinden ifade edilir. Makine üzerinde bulunan pozometrelerin filmlerin üzerinde yazan bu duyarlılık derecisine göre ayarlanması gerekmektedir. Bazı makinelerde özel DX kod okuyucu vardır. Makineye takılan filmi bu kod okuyucu okuyarak ışık ayarlarını yapar.

Banyosu

Üretici firmanın filmin yapısına ve özelliğine göre banyo edilmesi gerektiğini belirtir. Ayrıca filmlerin karton kutuları içinde yıkama süreleri ve sıcaklık dereceleri bir tablo ile gösterilmektedir. Siyah-beyaz filmlerinizi kendiniz yıkıyorsanız, bu tablodaki bilgilerden yararlanabilirsiniz. Renkli dia (slayt) filmlerin banyo işlemi farklıdır. Negatif görüntüyü pozitif görüntüye dönüştüren banyoya reversal banyo adı verilir.

Filmin Boyutu

Filmin hangi boyutlarda üretildiğini gösterir. 24x36mm, 4.5×6 cm, 6×6 cm, 6×7 cm, 6×9 cm, 6×12 cm, 4×5 inç gibi…

Film üzerindeki kod işaret ve terimler

Film üzerindeki kod işaret ve terimler

Kimyasal Özelliği ile ilgili Simge ve Kodlar

Filmlerin saklanma koşulları

Filmin üretildiği andan itibaren pozlanıncaya kadar ortalama oda sıcaklığından daha düşük ve karanlık bir ortamda, nem almadan saklanmalıdır.

Son Kullanma Tarihi

Fotografik duyarlı malzemenin bozulmalarına neden olan etkenler, ısı, nem, bazı kimyasal maddelerdir. Bu nedenle uygun saklama koşullarının yanı sıra üretici firmanın belirttiği son kullanım tarihi göz önünde bulundurularak film kullanılmalıdır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir