Filmin Çıkartılarak Baskıya Verilmesi ve Baskı Sonrası Fotoğrafların Kontrolü

Filmin Çıkartılarak Baskıya Verilmesi

Çekimi tamamlanan filmi baskıya verebilmek için, fotoğraf makinesini açmadan film ilerletme kolu yardımıyla film kasete geri sarılır (Film makaraya sarılmadan fotoğraf makinesi açılırsa ışık alan film; yanar, kararır ve hiçbir görüntü elde edilemez.).

Sarma işlemi sırasında filmin ucunun makara içine kaçmamasına dikkat edilir (Filmin sarılma sesi dikkatle takip edildiğinde kurtulma sesi de duyulabilir. Ancak bu uzun süren denemelerden sonra elde edilen bir pratiktir.).

Filmin ucu, ilerletme kolu makarasından kurtulduktan sonra makinenizin kapağını açabilirsiniz. Çekimi tamamlanan filmi makaraya geri sararken makinesinin kapağını erken açmayınız.

Makaraya sarılan film baskı için fotoğrafçıya teslim edilebilir. Çektiğiniz fotoğraf sayısı, basılan fotoğraf sayısından az ise şunlara dikkat ediniz; fotoğrafı doğru pozlandırarak çektiniz mi? Filmi makaradan çıkartmadan ve ışık almadan taktınız mı?

Negatif filmde görülmeyen eksik fotoğraflarınızın sorumlusu fotoğrafçıdır. Makineye film takmak ve çıkartmak en önemli meselelerden biridir.

Baskı Sonrası Fotoğrafların Kontrolü

Fotoğrafların baskı kalitelerini, kadraj hatalarını, renk ve ton farklılıklarını kontrol edebilmek için en doğru yöntem fotoğrafları negatif filmleriyle kıyaslamaktır. Fotoğrafın çekimi tekniğine olan hâkimiyet, baskı sonuçlarını değerlendirme aşamasında en büyük güçtür.

Az ışık altında çektiğiniz fotoğraflar, negatif film üzerinde açık, yoğun ışık altında çektiğiniz fotoğraflar negatif film üzerinde koyu görünür.

 

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı

GRAFİK VE FOTOĞRAF “Deneysel Fotoğraf” 2012

Prof. Ahmet Öner GEZGİN

Orhan Cem ÇETİN

Şahin KAYGUN

Erhan YÜCEL

Neslişah EROĞUL

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir