Baskı Sonrası Yapılabilecek Deneysel Uygulamalar Nelerdir?
Baskı sonrasında deneysel fotoğrafı destekleyen uygulama teknikleri şunlardır:
Tonlama, görüntünün rengi ya da tonunun değiştirilmesi için yapılan müdahaledir. Karta basılan fotoğraf, manuel çalışmalarda kullanılmak üzere hazırlanan renkli banyo sıvısı içine atılan fotoğrafta istenilen renk değişikliği sağlandığında çıkartılır.
Kazıma (gravür), istenilen görüntü, fotoğraf kartı üzerine basılır. Anlatılmak istenen ya da yaratılmak istenen etkiye göre fotoğraf üzerindeki kazınacak alan belirlenir. Belirlenen alan ince uçlu malzemelerle kazınır. Elde edilen dokulu alan istenirse renklendirilir.
Hdr (high dynamic range), özetle birden fazla fotoğrafın tonlamalar yapılarak tek fotoğraf olarak bir araya getirilmesidir.
Rötuş, çok ince bir fırça ile suluboya ya da guaş boya kullanılarak yapılabilir. Parlak kart üzerinde istenilen sonucu elde etmek zordur.
Açma (redaction), çok ışık almış bu nedenle kararmış alanların tonlarını açmada kullanılır. Açıcı kimyasalların karıştırılmasıyla elde edilen sıvı fırça yardımıyla istenilen alanlara sürülür.
Yırtma / kesme / yapıştırma (kolaj), bu çalışmada önce ortaya konulmak istenen fikir belirlenir. Sonra fikri en doğru anlatacak görseller bir araya getirilir. Farklı fotoğraflardan keserek / yırtarak alınan görüntü parçaları kompozisyon kuralları göz önüne alınarak yeniden düzenlenir.
Boyama, sulu ve guaş boyaların yanında keçeli kalemler de kullanılabilir. Mat fotoğraf kartında daha iyi sonuçlar alınır. Aynı deneyi dijital ortamda yapabilirsiniz
Fotogram, çeşitli dokulara sahip olan nesneler fotoğraf kartı üzerine yerleştirilir. Uygun pozlandırma yapılır. Kart banyo edildikten sonra her nesnenin kart üzerinde beyaz lekeler hâlindeki silüetleri elde edilir. Bu teknik ile elde edilen fotoğraflarda kamera kullanılmaz.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı
GRAFİK VE FOTOĞRAF “Deneysel Fotoğraf” 2012
Prof. Ahmet Öner GEZGİN
Orhan Cem ÇETİN
Şahin KAYGUN
Erhan YÜCEL
Neslişah EROĞUL