Deneysel Fotoğraf Çekimi Öncesi Gerekli Makine ve Ekipmanların Hazırlanması

Deneysel fotoğraf çekerken belli bir malzeme ve ekipman kullanımından söz etmek çok doğru olmaz. Mekân, kompozisyon, ışık, objektif, filtre vb. değişkenleri amaç belirler. Deneysel fotoğrafçılıkta amaca yönelik tercihte bulunulacak ekipmanlar ise şunlardır:

Objektifler,

Filtreler,

Film ve medya kartları,

Uzatma kablosu, tripod veya monopod,

Flaş,

Işık ölçücüler (pozometreler).

Fotoğraf sanatçılarının kullandığı temel malzemeler, fotoğraf makinesi, objektifler, filmler ve aksesuarlardır. Bunları nasıl ve nerde ne biçimde kullanılacağı genel olarak sanatçının seçimi ve tercihi ile sınırlıdır. Hangi ortamda hangi film ya da hangi objektif kullanılacağı örneklendirilebilir. Sanatçının yaklaşımı ve yorumu doğrultusunda malzeme kullanımı değişebilir. Ancak genel olarak malzeme kullanımına bakacak olursak konuya uygun objektif seçilmelidir.

Objektif kadar önemli olan bir başka faktör de makine içine konulacak filmin karakter ve performansıdır. Kuvvetli ışıklarda düşük asalı filmler, karanlık mekânlarda ve hareketli konularda ise yüksek asalı filmler seçilmelidir. Gün ışığı film kullanırken yeterli ışık gücüne ulaşmak gerekir. Zoom objektifler genellikle objenin ve fotoğraf çeken kişinin hareket halinde bulunduğu durumlarda daha çok işe yarar.

 

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı

GRAFİK VE FOTOĞRAF “Deneysel Fotoğraf” 2012

Prof. Ahmet Öner GEZGİN

Orhan Cem ÇETİN

Şahin KAYGUN

Erhan YÜCEL

Neslişah EROĞUL

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir