Anı Fotoğrafçılığı Nedir?

Genel olarak anı fotoğrafına baktığımızda, tüm fotoğraflar anı fotoğrafı sınıfında yer alabilir. İlk bakışta özel günlerin anlarının somutlanması gibi gözüken anı fotoğrafçılığı, özel gözükmeyen; ama anların sabitlenmesi sonucu yıllar sonra önem kazanır ve anılarla bir bütünlük oluşturur.

Önceleri fotoğraf bir bütün olarak ele alınırken gelişen çağın gerekleri sonucu her alanda olduğu gibi fotoğrafta da sınıflandırılmaya gidilmiştir.

Deklanşöre basılıp sabitlenen her an, reklam, portre, doğa, su altı fotoğrafçılığı vb. amaçlı olsun, ileriki süreçte, çekilen fotoğraf anılarla bütünleştiği için anı fotoğrafı yerine geçebilir.

Anı fotoğrafları çoğu zaman başka alanlarda da kullanılabilir. Örneğin; kimi zaman tanıtım fotoğrafı yerine geçer, afiş ya da broşür de kullanılabilir. Böyle durumlarda artık anı fotoğrafı tanıtım fotoğrafı olmuştur.

Anı fotoğrafı, İlk bakışta düğün, nişan, davet, toplantı, doğum günü, askerlik, ödül töreni vb. özel günlerimizi fotoğrafla, anları kalıcı hale getirebilmek için çektirilen fotoğraflar olarak algılanır ve doğrudur da.

Atatürk Fotoğrafları

Atatürk Fotoğrafları

Anı Fotoğrafçılığının Önemi

Ancak genel olarak sorguladığımızda anı fotoğrafının bununla sınırlı olmadığı da bir gerçektir. İnsanların çoğu bu özel günlerinin fotoğrafını çektirmek isterler, çünkü onlar için özel ve önemli günlerdir. Bu önemli günler çoğu zaman yaşamlarının da dönüm noktalarını oluşturur.

Çoğu zaman doğum günü, düğün, nişan vb. özel günlerde fotoğraf makinesi de bu ortamın parçasıdır. Bu ortamlarda ilk akla gelen, fotoğraf çekmek ya da çektirmektir. Ancak cenaze törenlerinde ( ünlü ve tarihi kişilikler dışında) fotoğraf çekmek ve çektirmek istenilmez, hiç aranmaz da. Demek oluyor ki anı fotoğrafı, anımsamak istediğimiz özel günleri kalıcı kılmak, anları hatırlamak kastıyla çekilen ya da çektirilen fotoğraflardır.

Konu anı fotoğrafı olunca; ülkemizin kurucusu ve başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ten söz etmemek büyük bir eksiklik olur.

Ülkemizin her karış toprağı Atatürk’ ün anılarıyla bezenmiş ve bu anıların birçoğu fotoğraflarla sabitlenmiştir. Türkiye’mizin anısı Atatürk, Atatürk’ün anısı Cumhuriyet. Atatürk’ün çekilmiş fotoğrafları en güzel anı fotoğraflarına örnek oluşturmaktadır. Aynı zamanda Cumhuriyetimizin tarihini belgelemektedir.

Anı fotoğrafı, amatör ellerle çekilebildiği gibi profesyonel ellerle de çekilebilmektedir. Bizi ilgilendiren daha çok profesyonelce anı fotoğrafı çekimidir.

Fotoğrafın büyük ustalarından Ara Güler’in düşüncesini, İlker Maga, ‘İnsansız Anı Olmaz’ biçiminde tanımlamaktadır. Ara Güler şöyle diyor;
“İnsan hayatında 100 fotoğraf çekse çok büyük fotoğrafçı sayılmalıdır.

Bir fotoğrafçıdan geriye 100 fotoğraf kalması, çok büyük bir şeydir. Bir romancı için de böyledir. Hugo’dan geriye ne kalmıştır? Cervantes sadece bir roman mı yazmıştır? Ama sadece Don Kişot kalmıştır. Ben 20-30 fotoğrafla insanların aklında kalırsam kendimi büyük bir iş yapmış sayarım.”

Dünyada her şey insanlar için yapılır, diyor Ara Güler: “İnsan olmadığı zaman hayat olmaz. Onun için benim fotoğraflarımda hep insan vardır… İnsan sevgisini kaybetmişse hiçbir şeyin önemi yoktur aslında. En mühim şey insan sevgisidir. Her şey buna bağlıdır.

İnsan sevgisi oldukça fotoğraf da gelişecektir. Çünkü her şey, fotoğraf da insan içindir. Sevgisiz insan, insansız da fotoğraf olmaz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir