Bilgisayar Kameralarının (Webcam) Teknik Özellikleri
Piyasada çeşitli özellikler ve spesifikasyonlara sahip çeşitli webcam markaları bulunmaktadır.
Böyle bir durumda doğru webcam’i satın almak için ne amaçla kullanılacağını belirlemek gerekir. Webcamler genelde hareketli görüntü yakalama amaçlı kullanılır. Bu nedenle 640×480 piksel standart çözünürlüğe sahiptir.
Webcam’in yakaladığı görüntü uygun sıkıştırma standartları kullanarak sıkıştırılır. Böylece kalitede önemli bir kayıp olmaz. Görüntü algılayıcı, çözünürlüğü belirleyen en önemli etkendir. Genelde webcam CMOS optik agılayıcısı kullanır. Bunlar ucuzdur ve uygun çözünürlükler sunabilirler.
Bazı ileri teknolojiye sahip modellerde çok daha fazla ayrıntıyı yakalayabilen CCD (Yükten Bağlaşımlı Aygıt) sistemi kullanılmaktadır. Bu da sabit resimler için faydalı bir özellik olarak webcam’in daha yüksek çözünürlükler üretmesini sağlar.
Çerçeve hızları FPS (frames per second – saniyede görüntülenen resim sayısı) kısaltması ile belirtilir. Bu webcam’ler için 25-30 FPS arasında olmalıdır. Yeni webcamların çoğu 30 FPS hareketli görüntü yakalayabilirler.
Renk derinliği, webcam’in üretebileceği renk çeşitliliğini belirtir.
Ortalama bir webcam’de 16-bit renk derinliği vardır. Webcam’lerin çoğunda ses yakalamak için tümleşik bir mikrofon bulunur. Bu özellik sizi bilgisayarınıza ilave bir mikrofon takma zahmetinden kurtarır.
Yukarıda anlattığımız gibi bazı webcam’larda dahili bellek bulunur. Bu özelliğe sahip webcamlerin çoğu sökülebilir ve bilgisayara bağlı değilken resim çekmek veya hareketli kısa görüntüleri kaydetmek için hem portatiflik, hem de esneklik sağlar.
Kimi modellerde hareket algılama özelliği bulunmaktadır. Hareket algılama özelliği ile webcam’i olan bilgisayarınızı gelişmiş bir güvenlik sistemine dönüştürebilirsiniz. Kapalı devre kameraya benzer şekilde çalışan ve webcaminizi gizleyerek hareket algıladığında görüntüyü kaydetmesini sağlayan bir sistem kurabilirsiniz.
Kablolu webcamlar bağlantı için USB arayüzünü kullanır. USB arayüzü “hot swap” (çalışma sırasında sökülebilme) özelliği olduğu için daha yüksek hız ve esneklik sunar. Böyle bir arayüz, bilgisayarınızı kapatmadan ve yeniden başlatmadan webcamı takıp çıkartabilmenizi sağlar. Aygıt bağlandığı anda algılanır ve kullanıma hazır olur.
3D Webcamın çalışma prensibi diğer webcam’lerden biraz farklıdır. Üzerinde bulunan iki farklı kamera sayesinde kırmızı ve mavi renk seviyelerini ayarlayabilen 3D Webcam, bu sayede sizde sanki üç boyutlu bir görüntü alıyormuşuz hissini uyandırıyor. USB’den güç alan 3D Webcam, arzu edilirse 2D olarak da çalışıyor.