Fotoğrafta Farklı Işıklar İçin Kullanılan Filtreler ve Özellikleri
UV-Ultraviyole (Morötesi) Filtre
Mor ötesi (ultra-viyole) ışınların fazla olduğu yerlerde özellikle yüksek dağlarda, deniz veya plajlarda, kar çekimlerinde; Gözle görülmeyen morötesi ışınların fotoğrafın keskinliği ve berraklığı üzerine yaptığı etkiyi azaltmak ve objektifin ön camını çarpmalara ve tozlanmalara karşı korumak üzere kullanılan renksiz ve saydam filtrelerdir. Fotoğrafa çok hafif pembelik verir. Pozlamaya hiçbir etkisi yoktur.
A1-Skylight (Gökışığı) Filtre
Doğrudan gelen parlak gün ışığıyla çekilen fotoğraflarda mavi renk fazlalığını gidermek ve fotoğrafa daha kontrast bir görüntü vermek için kullanılırlar. Pozlamaya hiçbir etkisi yoktur.
ND-Nötr Yoğunluk Filtresi
Bu filtreler film düzlemine düşen ışığın renk dengesini bozmadan sadece ışık şiddetini azaltmak için kullanılır. Nötr yoğunluk filtreleri renklerin dalga boylarına hiçbir etkisi yoktur. Kullanılan Nötr yoğunluk filtre faktörüne göre diyafram ayarını aşağıdaki tablodan bakarak kolaylıkla yapabilirsiniz.
Close-Up Filtreler
Normal objektiflere takılarak yakın plan konuların çekilmesini sağlar. Makro objektifi olmayanların kullanabileceği filtreler olup makro objektiflerden daha ucuzdur fakat kullanımı makro objektifler kadar kolay değildir. 2x, 4x, 8x gibi büyütme faktörleri vardır.
Renkli filtreler, siyah-beyaz ve renkli fotoğrafçılıkta farklı amaçlara yönelik kullanılırlar. Renkli filtrelerden bazıları benzer etkiler için her iki alanda kullanılırlar. UV ve Skylight filtreleri bunların en başında gelir. Bu filtrelerden sahip olduğunuz her objektif için bir tane edinmelisiniz.
Asıl görevleri filmi aşırı UV ışınlarından koruyarak iyi bir görüntü sağlamak olan bu filtreler objektifinizi tozlanma ve çizilme gibi ciddi tehlikelerden de korur. Hafif pembemsi olan skylight filtresinin farkı renkli dia çekiminde ortaya çıkar. Gökyüzünden gelen maviliği düzelterek fotoğraftaki renklerin daha doğal çıkmasını sağlar. Siyah-beyaz’da UV ve skylight arasında bir fark yoktur.
Filtre kullanım tablosu Kaynak: Elif İNAN