Banyo Baskı Sırasında Yapılabilecek Deneysel Çalışmalar Nelerdir?
Fotoğraf baskı sırasında ve sonrasında uygulanacak farklı yöntemlerle fotoğrafın en son alacağı görüntü tamamen değiştirilebilir.
Vazelin sıvama, fotoğrafın basılacağı kart üzerine aynı büyüklükte dokusuz cam yerleştirilir. Fotoğrafta etki yaratılmak istenilen yerin üzerindeki cama istenilen yoğunlukta vazelin sürülür. Fotoğraf pozlandırılır. Aynı etki dijital ortamda, buharlaşmış cam efekti ile sağlanabilir.
Rölyef, negatif filmden kontak yöntemi ile pozitif film elde edilir. Aynı boyutlardaki iki film üst üste yerleştirilir. İki filmin kalınlıkları farklı olduğundan yandan verilen ışıkla yeni görüntü üzerinde kontur oluşturulur. Ve pozlandırılır. Aynı etki dijital ortamda, negatif ve pozitif görüntüler üst üste konulduktan sonra hafifçe kaydırarak elde edilebilir.
Film yakma, birinci (geliştirme) banyosundan çıkartılan fotoğraf kartının kısa bir süre ışık alması sağlanır (Kart uzun süre ışık alırsa kararır üzerinde görüntü oluşamaz.). Fotoğraf kartı ikinci (saptama) banyosuna bırakılır. Böylece ışık alan kart üzerinde elde edilen yeni görüntünün sabitlenmesi sağlanır.
Buzlu cam, fotoğrafın basılacağı kart üzerine yerleştirilen buzlu cam ile istenilen etki yaratılır. Aynı etki dijital ortamdaki glass blur efekti ile elde edilebilir
Sandwich baskı, yaratılmak istenilen etkiye göre uygun ışık değerlerindeki iki farklı fotoğraf filminin, aynı kart üzerine pozlandırılmasıyla elde edilen görüntülerdir.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı
GRAFİK VE FOTOĞRAF “Deneysel Fotoğraf” 2012
Prof. Ahmet Öner GEZGİN
Orhan Cem ÇETİN
Şahin KAYGUN
Erhan YÜCEL
Neslişah EROĞUL