Fotoğrafların Işık Açısından Değerlendirilmesi

Doğru ışıktan yaralanmak için ışığı çok iyi okuyabilmeliyiz. Bu da artan tecrübe ile olur.

Yani farklı ışıklarda fotoğraf çekerek farklı ışıkların fotoğrafı nasıl etkilediğini daha çok fotoğraf görerek onların nasıl bir ışıkta çekildiğini inceleyerek ve sorarak öğrenebiliriz. Bunun için çok fotoğraf çekerek deneyim sahibi olmalıyız.

Işığın Kaynağı, Açısı, Şiddeti ve Zamanı

Işığın şiddeti doğal ortamda, güneşin doğuş ve batış saatlerinde daha da hızlı değişir. Fotoğraf çekimi için öncelikle iklim koşulları ve buna bağlı olarak zaman dikkate alınmalıdır. Işığın açısı ve şiddeti zaman dilimine göre değişkenlik gösterir.

Farklı zaman aralığında çekilmiş Van Kalesi

Farklı zaman aralığında çekilmiş Van Kalesi

Aşağıdaki iki fotoğraf günün son ışıkları ile çekilmiştir. İlk fotoğraf ikincisinden yirmi dakika önce çekilmiştir. Bu kadar az zaman farkında renklerin değişkenliği dikkat çekicidir. Günün ilk ve son ışıkları yani gün ışığının yatay geldiği saatlerde kısa zaman aralıkları içinde renklerin ani değişimleri fotoğraf çekmek için bir fırsat yaratmaktadır.

Farklı ışıkta çekilmiş Kız Kulesi görüntüleri

Farklı ışıkta çekilmiş Kız Kulesi görüntüleri

Işığın geliş yönü, konunun anlatılmasında, vurgulanmasında çok önemlidir. Işık kaynağı konuya çok yakın konumlandırılmış bir cephe ışığı veriyorsa, konu üzerinde doku ve derinlik etkisi vermeyen bir aydınlanma sağlanır.

Işık kaynağı konu ile 90 derecelik bir açı yapacak şekilde kaydırıldığında doku ve derinlik etkisi gittikçe artar. Konunun dokusunun en iyi algılanması konuyu yalayan bir aydınlatma ile sağlanır. Işık kaynağı konunun arkasına doğru kaydırıldıkça derinlik ve konunun formu belirginlik kazanır.

Yan aydınlatma ile çekilmiş fotoğraf

Yan aydınlatma ile çekilmiş fotoğraf

Konunun formunu ve boyutlarını en iyi ortaya çıkaran aydınlatma, konunun üstünden veya üst yanından gelen ters ışık ile sağlanır.Işık konunun tam arkasına geçtiğinde cephe ışığında olduğu gibi boyut ve form, üç boyutluluk etkisi kaybolur.Konu tek bir plandan oluşuyormuş gibi algılanır Ters ışık silüeti; önemli olan veya saydam, geçirgen konular için uygundur.

Fotoğrafları Işık Yönünden İnceleme

Fotoğrafta “model” sörfçü öğleden sonra yan aydınlatma ile çekilmiş. Bu aydınlatma, modeli arka plandan uzaklaştırarak ön plana çıkarmıştır. Ayrıca öğleden sonra güneş ışınları sıcak bir ışık ortamı yaratmıştır.

Tepeden güneş ışığı ile çekilmiş fotoğraf

Tepeden güneş ışığı ile çekilmiş fotoğraf

Gün ortasında çekilen aşağıdaki fotoğrafta, hava güneşli ve ışık çocukların gözlerinin içine derin gölgeler oluşturmuş. Kontrast alanlar fazlasıyla yoğun. Bu fotoğraftaki kontrastlığı düzenlemek için, daha iyi bir ışık ölçümü ve yansıtıcı ile fotoğrafı yeniden çekmek gereklidir.

Arka yandan gelen güneş ışığı ile çekilmiş fotoğraf

Arka yandan gelen güneş ışığı ile çekilmiş fotoğraf

Aşağıdaki fotoğraf ise yine yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi aynı saatlerde çekilmiş. Fakat güneş portreleri, arka yan taraftan aydınlatmaktadır. Burada yansıtıcıların doğru kullanılması portrelerdeki yüzlerin ayrıntılarını daha ön plana çıkarmış.

Eğer güneş ışığı altında fotoğraf çekimi yapıyorsanız çekimi yapacağınız objenin arka yan taraftan güneş ışığı almasına dikkat ediniz. Bu durum fotoğraflarınızda üç boyut etkisi yaratmanızı sağlayacaktır.

Güneşe karşı fotoğraf çekiminden korkmayın. Çünkü makinenin doğru kullanımı ile çok güzel görüntüler yakalayabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğraf ıslanmış bir köpeğin silkinmesi esnasının görüntüsüdür ve bu görüntü çok hoş bir doku oluşturmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken makinenin yönünün iyi ayarlanmasıdır. Bu fotoğrafta makinenin açısı güneşe çok yakın tutulmamıştır.

Niğde Aladağlar

Niğde Aladağlar

Aşağıdaki fotoğraflar rüzgârsız havada çekilmiş. Havanın rüzgârsız oluşundan dolayı göl iyi bir yansıtıcı görevi görmüş. İkinci fotoğraf ilkine göre daha erken saatlerde çekilmiş. Işık yattıkça ve yumuşadıkça görsellik de buna bağlı olarak değişmiş.

Işığın tepede bulunduğu saatlerde çölün görüntüsü hoş olmayacağı için aşağıdaki fotoğraf güneşin yandan geldiği saatte çekilmiştir. Gölgeler ile birlikte kumulların formu daha ortaya çıkmış ve hoş bir grafiksel kompozisyon oluşturmuş.

Taflan çölü, Pakistan

Taflan çölü, Pakistan

Bu fotoğrafta arka aydınlatmanın yanlığından dolayı modelin saçları çok dağınık bir görüntü oluşturmuştur. Sağ alt köşedeki elbisedeki az bir parlama ise gözü fazla rahatsız etmemektedir.

Güneş çerçevenin kenarına yakın bir yerden girdiğinde ise aşağıda olduğu gibi fotoğrafta hata olarak görülen gökkuşağı etkisine benzer parlamalar gerçekleşir. Bu hatayı bazen doğru konulu fotoğraflarda parlama etkisi olarak bir efekt olarak kullanabilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir