Fotoğrafta Restorasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
Fotoğrafta restorasyonu, zaman, insan ve çevresel faktörler nedeni ile hasar gören fotoğrafları, düzeltmek ve iyileştirmek için yapılan geri yükleme süreci olarak tanımlarız.
Dijital teknolojiden önce tüm bu iyileştirme çalışmaları elle yapılıyor ve oldukça fazla zaman ve emek gerektiriyordu. Artık dijital aydınlık odalar sayesinde fotoğraftaki çizik ve tozları kolayca temizleyip istenmeyen renkleri atıp görüntünün netlik, kontrastlık gibi özelliklerini tekrar düzenleyip ve hatta tekrar renklendirip onlara sanki yeni fotoğraf izlenimi kazandırabiliriz.
Fotoğrafta Restorasyonun Önemi
Anılar insan yaşamında önemli bir yer tutar. İnsanlar kaybettikleri sevdiklerini, çocukluktan yetişkinliğe uzanan süreçte yaşadıklarını hatırlamak ve iyi ya da kötü, o anılarla yaşamak isterler. Bu yüzden eski fotoğraflar onlar için çok önemlidir. O fotoğrafları tekrar görmek, onlara büyük bir mutluluk verir. Gerekirse bu iş için zamanlarını ve sahip oldukları zenginlikleri harcamaktan çekinmezler
Fotoğrafta restorasyon çalışmalarının, diğer bir önemli yüzü de, fotoğrafların bir tarihi belge özelliği taşımasıdır. Birçok eski fotoğraf yaşanan önemli olaylara ışık tutar, geçen zaman sürecindeki kültürel, siyasi, tarihi kişi ve olayları günümüze taşır. Bu yüzden, tarihi bir yapı ya da eserin nasıl restorasyona ihtiyacı varsa ve bu kaçınılmazsa eski ve yıpranmış fotoğrafların da bu iyileştirme çalışmalarına kesinlikle ihtiyaçları vardır. O fotoğraflar da bir tarihi eser kadar önemlidir.
Temel Rötuş / Restorasyon Araçları
Kullandığımız görüntü işleme programındaki rötuş ve dönüştürme özellikleri, bir kompozisyonu geliştirmek, bozuklukları ya da pürüzleri gidermek, resim öğelerinde yaratıcı değişiklikler yapmak, öğe eklemek ya da çıkarmak, keskinleştirmek ya da bulanıklaştırmak veya birden çok görünümü bir panoramada birleştirmek gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için görüntülerinizde değişiklik yapmanızı sağlar. Ufuk Noktası özelliği görüntünün perspektifine göre rötuş ve boyama yapmanızı sağlar.