Dijital Baskıda Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Dijital fotoğrafın ortaya çıkması elbette teknolojik gelişmelere bağlıdır. Ancak asıl gerekçe, Amerika Birleşik Devletleri’nin 1970’li yıllarda NASA’nın,uzaydan çekilen fotoğrafların dünyaya iletilmesinde duyduğu ihtiyacı karşılamaktır. Bu yıllarda NASA astronomi biliminde bir hayli ilerlemişti.

Uzayda çekilen fotoğrafların, filmlerin uzay ortamında ve radyasyondan etkilenerek bozulması dijital hafızalı makinelerin geliştirilmesini hızlandırmıştır. Bu amaçla, film kullanmadan uzayda çekilen fotoğrafı bilgisayar verisi olarak elde etmenin yolları aranmaya başlanmıştır.

Dijital fotoğraf makinesi ile ilgili çalışmaları, yine bu yıllarda NASA’nın önerisiyle Symbolic Science firması gerçekleştirmiştir. Günümüzde ise dijital fotoğraf teknolojisi hak ettiği yeri rahatlıkla almış ve fotoğraf çekimini fotoğraf makinesinin dışında ( video kamera, cep telefonu gibi…) birçok cihaza taşımıştır.

Dijital fotoğrafçılık hayatımıza gireli fazla olmadı ancak kısa zamanda özellikle film alanında analog fotoğrafçılığı devre dışı bıraktı. Ancak ülkemizde fotoğraf çekimleri dijital yöntemle olsa da baskılar hâlâ yarı dijital veya analog makineler olan mini-lab ile olmaktadır. Çünkü bu sistemde kullanılan sarf malzemeleri baskıyı daha ucuza getirmektedir.

Hem mini-lab ile yapılan yarı dijital olarak adlandırılan baskı tekniği tüm dünyada hâlâ geçerliliğini korumaktadır. Belki bunun farklı nedenleri de olabilir ama günümüzde geçerli olan en önemli gerekçe sistemin dağıtım ve sarf malzemelerinin fotoğrafçılar arasında tercih edilmesidir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir