Mini Lab ile Baskı Nasıl Yapılır?

Günümüz fotoğraf sektörü baskı işlemini hâlâ analog sisteme sahip mini-lab ile gerçekleştirmektedir. Mini-lab baskı sistemini dijital baskı içerisinde anlatmamızın nedeni; analog ve dijital makinelerle çekilen fotoğrafların baskısının bu teknikle yapılmasıdır.

Aslında yapı bakımından da dijital cihaz özelliği taşımaktadır. Yani gerek filmi gerekse bilgisayardaki görüntüleri istediğimiz ebatlarda bir uçtan alıp diğer uçtan verebilmektedir. Cihaz aslında dijital sisteme uygun olarak çalışmaktadır. Ama analog sistemin en önemli özelliği olan banyo kimyasallarını da kullanmaya devam etmektedir.

Fotoğraf baskı atölyelerinde kullanılan mini-lab makineleri genellikle bir bütün halindedir. Ancak büyük çoğunluğunda film banyosu ayrı, dijital görüntüleri düzenleme ve baskıya hazır hale getirme üniteleri ayrıdır. Her ne kadar firmalar piyasaya farklı yapıda makine sürse de genel yapıları birbirine benzemektedir.

Önce mini-lab cihazını tanıyalım ardından da fotoğrafların baskılarının gerçekleşme aşamalarını uygulamalı olarak görelim.

Film takma haznesine film verirlir. Filmdeki tüm kareleri makine agrandizörden geçirerek hafızasına alır. Tüm karelerin pozlama süreleri renk miktarlarını monitörüne yansıtır. Çünkü tüm kareler her zaman doğru değerlerde pozlanamaz. Bunlara müdahale gerekebilir. Eğer otomatik modunu seçersek normal değerlerin dışındaki görüntüleri içeren karelerin baskısını yapmaz.

Çekim hatası olan bu tür kareler için, pozlama süresi veya renk değerleri değiştirilerek normale yakın çıktılar alınabilir. Mini-lab ile bu uygulamaları da gerçekleştirebiliriz. Bu işlemler de tamamlandıktan sonra fotoğraflar karta basılmış olarak kısa süre sonra elimize geçer.

Fotoğraflarla bu işlemleri yapalım:

Makara hâlinde gelen film, banyo için adaptöre takılır

Filmin adaptöre takılması

Filmin adaptöre takılması

Adaptöre takılan film mini-lab’ın film takma haznesine verilir. Buradan itibaren artık film banyosu başlar. Herhangi bir müdahale yapılması gerekmez. Makinenin kendisi kullanılan banyoların sürelerine göre işlemini tamamlar ve duru suda yıkama aşamasına kadar banyo için her işlemi gerçekleştirir.

Filmin mini-lab’ın film takma haznesine verilişi

Filmin mini-lab’ın film takma haznesine verilişi

Bazı mini-lab’lar süreyi otomatik algılamazlar. Çünkü kullandığımız banyolar markalarına göre hızlı ve yavaş olarak sınıflanmıştır. Mini-lab’a monitöründen süreyi veririz.

Mini-lab makinesinde süre belirleme

Mini-lab makinesinde süre belirleme

Banyo süresi tamamlandıktan sonra film negatif olarak yıkanmış ve kurutulmuş hâlde film çıktı kutusuna otomatik olarak gönderilir.

Filmin negatif olarak makineden çıkışı

Filmin negatif olarak makineden çıkışı

Banyosu tamamlanan film ,baskısı yapılmak üzere mini-lab’ın hafızasına alınır. Filmlerdeki gerekli düzeltmeler bu aşamada görülür ve düzeltmeler yapılarak baskı işlemine hazırlık yapılır

Film mini-lab makinesine kaydedilişi

Film mini-lab makinesine kaydedilişi

Mini-lab’da kullanılacak kâğıtlar ışık görmeyen kapalı kasalar içerisinde makineye takılır. Bu kasalar kâğıtları ebatlarına göre sınıflar. Örneğin 18×24 cm ebadında baskı yapılacaksa bu kasa mini-lab’a takılır. Başka bir ebat baskı yapılacaksa bu kasa çıkarılır ve diğeri mini-laba takılır.

Mini-lab’da kullanılacak kâğıtlar ışık görmeyen kapalı kasalarda tutulur

Mini-lab’da kullanılacak kâğıtlar ışık görmeyen kapalı kasalarda tutulur

Banyolar belirli aralıklarla kontrol edilir. Eksilen banyolar tamamlanır veya değiştirilir. Kullandığımız banyoların miktarı ve markalarına göre baskı sayısı değişir. Bunu göz önüne alarak banyoları sıkça kontrol etmeliyiz. Gerçi bazı mini-lab’lar, banyo uyarılarını da zamanında yapar.

Banyoların kontrolü

Banyoların kontrolü

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir