Karanlık Odanın Işık Donanımı Nelerden Oluşur?
Karanlık oda çalışmaları için çeşitli tip ve türlerde ışık kaynaklarına gereksinim bulunmaktadır. Bunlardan ilki beyaz ışıktır ve gücü 40- 50 watt’ı geçmemelidir. Bu ışık daha çok genel aydınlatma için kullanılır. Çalışma olmadığı zaman ortamı aydınlatır. Işığın yalnızca tavanı ve duvarları aydınlatacak şekilde yerleştirilmesine özen gösterilmelidir. Basitinden gelişmişine kadar tüm karanlık odaların en önemli özelliği ışığı kontrollü olarak verebilmesidir.
Karanlık odada siyah-beyaz kart baskı sırasında koyu kırmızı ışıktan yararlanabiliriz. Hatta insan gözünün yeşil renge karşı çok duyarlı olmasına karşılık pankromatik materyalin yeşil ışığa insan gözü gibi çok duyarlı olmamasından dolayı karanlık odaların aydınlatılmasında çok koyu zeytuni yeşil renkten de yararlanılabilir. Yani karanlık odada siyah-beyaz kart baskı sırasında en fazla 10 wattı geçmeyecek koyu kırmızı ve koyu yeşil ışık kullanabiliriz.
Standartları uygun olmayan bir kırmızı ampul fotoğraf kartını pozlayabilir.
Standartları uygun olmayan bir kırmızı ampul fotoğraf kartını pozlayabilir. Bunu şu şekilde test edebilirsiniz. Agrandizör ışığını ve diğer ışıkları kapatıp, kırmızı ışığı açın. Bir parça test kartı çıkartıp agrandizör tablasına koyun ve kartın bir bölümünü ışık geçirmeyecek siyah bir karton, metal para veya başka bir nesneyle kapatınız. Kartın bir bölümü de açıkta kalsın.
Bu durumda 5 – 10 dakika kadar bekleyin. Süre tamamlanınca kartı yıkama solüsyonuna atıp, gereken yıkama süresi tamamlandıktan sonra sudan geçirip hipoya atın. Sonra bu kartı alıp gerekiyorsa gün ışığında inceleyin. Eğer test kartınızın kapatmadığınız kısmı pozlanmış ( grilenmiş ) ise, kullandığınız kırmızı ışık ampulü karanlık oda çalışmalarınız için uygun değildir. Eğer kartın hem açıkta kalan kısmı ve hem de kapattığınız kısmı aynı berraklıkta beyaz ise ( hiç pozlanma etkisi yoksa ) kullandığınız kırmızı ışık karanlık oda çalışmalarınız için uygundur.
Kâğıtların yapılarına göre ışıklarımızı ayarlayabiliriz. Bunun için; istediğimiz renge dönüştürecek sistemi sağlayan ışık kaynakları vardır. Genellikle bunu ışık kaynağının üzerine yerleştirilen renkli filtrelerle sağlayabiliriz. Bazı kartlar bazı renkleri daha geç algıladığından farklı markalara farklı renkteki ışıkları kullanmamız gerekebilir.
Örneğin; Pankromatik duyarkatlar için koyu zeytuni yeşil ışık, ortokramatik duyarkatlar kırmızı ya da yakut kırmızısı renklerde ışık, hızlı bromürlü ve klorobromürlü kâğıtlarda ise açık kırmızı, turuncu ya da yeşil, yavaş klorobromürlü kâğıtlar için sarı ya da açık sarı-yeşil renkte ışık kullanabiliriz.