Karanlık Oda Uygulaması ve Malzemeleri Nedir?

Gerek renkli gerekse siyah- beyaz fotoğrafçılıkta olsun karanlık oda uygulaması iki aşamada gerçekleşir. Bunlar aşağıda verilmiştir:

* Film banyosu

* Film baskısı

Bunların uygulamasını anlatmadan önce karanlık odada bulunması gereken malzemeleri tanıyarak başlayalım. Ardından, önce siyah- beyaz sonra da renkli film banyosunun aşamalarını uygulamalı olarak görelim:

Karanlık Oda Malzemeleri

Çekimden sonra fotoğrafın ikinci aşaması karanlık oda uygulamasıdır. Anlık bir görüntüyü fotoğrafa dönüştürmek, bir filmi pozlamakla başlar. Aslında pozlanmış bir filmle, pozlanmamış bir film arasında fark yoktur; resim orada olmasına rağmen, hâlâ gizli bir şekildedir. Ortaya çıkarmak için, film banyo edilmelidir.

Banyo, filmi negatife dönüştürür. Negatif ise fotoğrafın asıl formuna baskı yolu ile dönüşür. Fotoğraf tekniği usullerinin önemine gelince, daha iyi negatif, daha iyi baskı demektir.

Filmlerin banyo ve baskılarını kusursuz yapabilmek için, kullanacağımız karanlık odanın tam donanımlı ve ihtiyaçlarımıza cevap verecek nitelikte olması gerekmektedir. Yani yapacağımız işlem banyo ise banyo malzeme ve kimyasallarının eksiksiz olması gerekir. Aynı şekilde baskı için de kullanacağımız malzeme ve kimyasalların, tekniğine uygun olarak hazırlanmış olması gerekir.

Temsili bir karanlık oda

Temsili bir karanlık oda

Bu açıklamadan sonra karanlık odayı tanıyalım;

Karanlık odayı; “Her türlü fotoğrafik işlemlerin rahatlıkla yapılabileceği, agrandizör, banyo makineleri banyo kimyasalları vb. gibi malzemelerin olduğu, ışıktan yalıtılmış oda” olarak tanımlayabiliriz.

Basit olarak hazırlanan ve geçici olarak kullanılan karanlık odaları daha çok siyah-beyaz film banyo ve baskısı için kullanabiliriz. Evimizin banyosunu, çatı aralığını veya kilerimizi ışıktan arıtarak karanlık odaya dönüştürebiliriz. Renkli banyo ve baskılar daha fazla bir donanım gerektirdiğinden sürekli karanlık oda kullanılmasında yarar vardır.

Bu işlemlerin kusursuz yapılabilmesi için karanlık oda olarak hazırlanan ortamın gerekli donanım ve özelliklere sahip olması gerekir. Öncelikle (adından da anlaşıldığı gibi) kontrollü ışıklandırma gerekir. Bunu test etmek için şöyle bir yöntem kullanabilirsiniz:

Karanlık oda olarak belirlenen odada ışığı söndürüp beş dakika gözünüzün karanlığa alışmasını bekleyiniz. Eğer bu süre sonunda siyah bir fon üzerine konan beyaz bir kâğıdı göremiyorsanız ortam film banyosu ve baskı işlemine uygun hâle gelmiş demektir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir