Fotoğraf Makinesinde Kullanılacak Bellek Kartları Çeşitleri ve Kullanım Özellikleri

Dijital kameralarla elde edilen verilerin depolandığı, çıkarılabilir ortamlara genel olarak “bellek kartları” denir.

Bu marifetli kartları günlük hayatımızda da kullanabiliriz. Dijital kamera ile elde edilen fotoğraf, video, ses gibi bilgileri bir bellekte depolamamız gerekir; ancak bu belleğin dâhili olması, kamerayı sınırlayan bir durum olduğu için, çıkarılabilir bellekler tercih edilmektedir.

Veri birimi olarak kullanılan byte’ların katları şu şekilde belirlenir,

1 Kilobyte(KB) = 1024 byte

1 Megabyte(MB) =1024KB=1,048,576byte

1 Gigabyte(GB)=1024 MB=1,073,741,824byte

Bellek kart çeşitleri

Bellek kart çeşitleri

Fotoğraf Makinesi İçin Bellek Kartı (Hafıza Kartı)

Bu konuda birkaç standart teknoloji bulunuyor. Bu standartlar, dijital kameralar haricinde cep bilgisayarları, MP3 çalarlar, yazıcılar, diz üstü bilgisayarlar gibi pek çok başka yerde de kullanılmaktadır. En çok bilinen çıkarılabilir bellek standartları şunlardır:

Compact Flash Kartları I / II

Type I ve Type II şeklinde ikiye ayrılan Compact Flash kart teknolojisi en yaygın ve eski teknolojilerden biridir. Type II kartlar, Type I kartlara oranla yapı itibarıyla daha ince ve genel olarak daha fazla kapasiteye sahiptir. Compact Flash kartların kapasitesi 8MB ile 4GB arasında değişir. IBM’in ürettiği ve Compact Flash Type II kasasına yerleştirdiği mikro boyutlardaki sabit disk Microdrive, şu anda kapasite olarak CF teknolojisinin ve diğer tüm bellek standartlarının en yüksek kapasitelisidir.

Microdrive’ın patentli üreticisi IBM’in ürün üzerindeki çalışmaları devam etmekte ve yakın bir gelecekte 8GB üzerinde Microdrive’ların piyasaya sürülmesi beklenmektedir. Microdrive, genellikle profesyonel kullanıcılar tarafından tercih edilir. Bunun sebebi, kayıpsız olarak kaydedilen fotoğrafların çok yer tutmasıdır. Compact Flash standardını benimseyen firmalar arasında Nikon, Canon, Sanyo, Fujifilm bulunmaktadır.

SD (Secure Digital)

isimleri MMC ve SD olarak kısaltılan bu ürünler, oldukça küçük boyutlara sahip oldukları için pek çok aygıta çoktan adapte edilmiş durumdalar. MMC ve SD kartlar yapı itibarıyla birbirlerinin aynısıdır. Ancak MMC uyumlu her alet, SD kart ile uyumlu olamayabiliyor. Bunun sebebi MMC’nin daha ilkel bir teknoloji olması ve SD’ye göre daha yavaş ve daha az güvenli olmasıdır.

SD kartlar, küçük boyutları sayesinde, çıkarılabilir disk olarak da çeşitli aletlere adapte edilebilir. SanDisk Cruzer, buna verilebilecek güzel örneklerden biri. SD kartların kapasiteleri 1 GB’a kadar çıkabiliyor. SD kartlar Kodak, Ricoh, Minolta gibi pek çok marka tarafından kullanılıyor. Ayrıca, Palm el bilgisayarları da SD kart ile çalışabiliyor.

Micro Bellek Kartları

Memory Stick flaş bellek kartların oldukça ufak boyutlara sahip bir versiyonudur. SanDisk Memory Stick Micro kartlar, Memory Stick kart yuvasına sahip mobil telefonlar gibi cihazlarla kullanılmakta. Memory Stick micro kartlar Memory Stick Pro uyumlu cihazlarla bir adaptör aracılığıyla kullanılabiliyor. En fazla 1 GB hafızaya sahiptir.

Memory Stick

Sony’nin patentli markası olan Memory Stick, yalnızca Sony marka ürünlerde rastladığımız bir üründür. Smart Media gibi Memory Stick de 128 MB ile sınırlanmış durumdadır. Ancak Sony, ürünü geliştirmek adına adımlar atmaya başladı ve geçtiğimiz aylarda Memory Stick Pro ve Select modellerini duyurdu. Memory Stick Pro, 256MB ile 2GB aralığında bilgi depolayabiliyor; Ancak Memory Stick uyumlu her ürün, Memory Stick Pro uyumlu değildir.

Memory Stick Select modeli ise Sony’nin, eski ürünlerini 128MB darboğazından kurtarmak için attığı önemli adımlardan biri. Karttaki bellek, iki adet 128 MB’lık çipte saklıdır. Bu iki çip arasında seçim yapmak için kart üzerindeki bir düğme kullanılmaktadır.Memory Stick standardını ağırlıklı olarak destekleyen firma Sony’dir. Sony, bu kartları MP3 çalar veya DV kamera gibi başka elektronik cihazlarına da bellek çözümü olarak kullanmaktadır.

Memory stick

Memory stick

xD-Picture Card

En son depolama teknolojilerinden biri olan xD-Picture teknolojisi, 8GB’a kadar çıkabilmeye olanak tanıyan bir yapıya sahip. xD, “extreme digital” kelimelerinin kısaltılmasından türetilmiş. Gerek boyut, gerek kapasite bakımından özellikle Smart Media’nın yerini alması beklenen xD-Picture kartların, şu anda piyasada mevcut olan en yüksek kapasitesi 512 MB ve 1 GB’lık modellerin çıkması beklenmektedir.

XD-Picture card

XD-Picture card

 

Smart Media

Compact Flash kartlara göre oldukça ince olan Smart Media kartlar, büyüklüğünü saymazsak sim kartları andıran bir görünüşe sahiptir. Smart Media, uzun süre Olympus ve Fujifilm tarafından kullanıldı; ancak bu teknoloji en fazla 128 MB kapasiteye kadar çıkabildiği için, bu firmalar xD-Picture kart teknolojisine geçiş yapmaya başladılar.

Smart Media

Smart Media

Fotoğraf Makinesine Bellek Kartı Takarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Fotoğraf makinesinin kapalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Bellek kartı yuvasının kapağını açarken dikkatli olunmalıdır.

Bellek kartını yuvaya yerleştirirken doğru tutulmalıdır.

Bellek kartının ucundaki metal yuvalara zarar gelmemesine dikkat edilmelidir.

Bellek kartı yuvasına yerleştirildikten sonra kapak kapatılmalıdır.

Isı, ışık, su ve manyetik alanlardan uzak tutulmalıdır.

Bellek kartların kullanılmadığı durumlarda plastik saklama kaplarında muhafaza edilmelidir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir