Fotoğraf Çekiminde Filtreler ve Filtrelerin Amaca Uygun Kullanımı
Fotoğraf çekimlerinde zorunlu olmadıkça fazla aparat kullanmamak gerekir. Çünkü makineye takılan her bir parça doğal görüntü yakalamaktan biraz daha uzaklaştırır. Yalnız amaç her zaman doğal görüntü yakalamak olmayabilir.
Bilinçli olarak ortamı farklı renk tonuyla yansıtmak isteyebiliriz. Bazen de bu aparatları zorunlu olarak kullanmamız gerekebilir. İşte bu durumlarda bu parçaların işlevlerini tanımamız ve doğru yerde kullanmamız gerekir.
Filtreler, “orijinal görüntüyü süzgeçten geçirip fotoğrafik ortamda yeni bir görüntü oluşmasını sağlayan parça” olarak tanımlanır. Filtre kullanımı her zaman gerekli olmayabilir. Üstelik filtrelerin kullanımında sert ve katı kurallar yoktur. Filtre kullanırken istenilen ve fotoğrafa katılmak istenen etki fotoğrafçının isteğine bağlıdır.
Günümüzde daha çok stüdyo çekimlerinde özellikle renk değişimi ve renk dengesi için ışık kaynağına, şeffaf yapıda ışığı farklı renklerle yansıtan filtreler daha çok tercih edilmektedir. Hatta açık alan yakın çekimlerde de ışık kaynaklarına filtre kullanılmaktadır. Bu da gerek stüdyo gerekse açık alanda çekim öncesi sonucu göstermesi açısından fotoğrafçı için büyük bir kolaylık oluşturmaktadır.
Çekimlerde kullanacağımız filtreleri mekanik yapılarına göre şöyle sınıflandırabiliriz.
Mekanik Yapılarına Göre Filtreler
Renkli Çekimler İçin Kullanılan Filtreler
Farklı Işıklar İçin Kullanılan Filtreler