Portre Fotoğrafı Çekimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Fotoğrafta portre deyimi, pek çok insanda bir kişinin başının ya da vesikalık fotoğrafının çekilmesi olarak anlaşılmaktadır.
Portre bunları kapsamakla birlikte bireyin kimliğini, karakterini, kişiliğini, duygularını ifade eden bir özelliğe sahiptir. Bu bakımdan bazen boy bazen büst bazen de baş çekimleri portre fotoğrafı içinde yer alır.
Stüdyo portrelerinde kişiler olmak istedikleri gibi yansıtılır. Oysa bir portrenin belgesel değer taşıması için kişinin onu tanımayı sağlayacak özellikleriyle birlikte görüntülenmesi gereklidir.
Kişi etkin ya da edilgen olduğu bir anda, bir düşünceye karşı çıkarken, bir görüşü açıklarken ya da bir dinlenme anında görüntülenebilir. Önemli olan poz vererek “Nasıl çıkacağım?” kaygısıyla dolu bir yüz ifadesi takınmamış olmasıdır. Yakın arkadaşları fotoğrafa baktıklarında o kişiye özgü temel özellikleri tanıyabilmelidir.
Portre Fotoğrafının Kullanım Alanları
Portre fotoğrafları; basın fotoğrafçılığı, stüdyo fotoğrafçılığı, reklam fotoğrafçılığı, belgesel fotoğrafçılığı, moda fotoğrafları, tanıtım fotoğrafları, iş dünyası, röportajlar, tıp fotoğrafları, internet, istihbarat teşkilatları vb. aklınıza gelebilecek ve insanın yer aldığı her türlü alanda kullanılmaktadır
Portre Fotoğrafında Olması Gereken Nitelikler
Başarılı bir fotoğrafik portre; ışıklandırma, kompozisyon, poz verme fotoğrafçının kişiliği ve teknik üstünlük gibi birkaç faktörün birleşmesi ile oluşur. Bu faktörlerin her biri ayrı ayrı büyük önem taşır.
Her başarılı portre, model ile fotoğrafçı arasındaki tam bir iş birliğinin sonucudur. Portre fotoğrafçısının insanlara karşı yoğun bir ilgi duyması, aynı zamanda insan doğasının karmaşık yapısını daha iyi anlayabilmesi için insan psikolojisi hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Böylece, modelini daha yalın biçimde ve yeni bir açıdan görerek, karakter özelliğini ortaya çıkarabilir.
Yüz Hatlarının Fotoğrafa Etkisi
Yüzün simetrisi incelendiğinde, çekimin hangi bölgeyi ön plana alacak biçimde yapılması gerektiği ortaya çıkar. Normal bir yüzde, gözlerden başın üstüne kadar olan uzaklık ile gözlerden çene altına kadar olan uzaklık hemen hemen aynıdır.
Yüzdeki ana özelliklerin incelenmesi için üst, orta ve alt bölge olarak ayrılmış üç eşit bölge vardır.
Üst bölge: Kaşların üstünden başlayıp alnın saçlarla birleştiği çizgi arasında kalan bölgedir.
Orta bölge: Burun dibinden geçen yatay çizgi ile kaşların üstünden geçen yatay çizgi arasındaki bölgedir.
Alt bölge: Çenenin dibinden geçen yatay çizgi ile burun dibinden geçen yatay çizgi arasındaki bölgedir.
Kişiden kişiye uzaklıkları değişen bu bölgeler, yüzün ideal ölçülere (oval yüz tipine) yakınlık derecesini gösterir. Geniş alınlı üçgen bir yüz, üst bölümü geniş bir yüz demektir. Kare bir yüz ise alt bölgesi daha geniş bir yüz demektir.
Yüzdeki bu bölgelerin büyüklükleri birbirine yakın ise sonuç fotoğraf daha güzel ve kolay çekilebilir. Aksi olduğunda fotoğrafın istenen biçimde çekilebilmesi için yapılan testten elde edilen sonuçlar kullanılır. Gözler ve ağzın fotoğrafta güçlü bir grafik önemi vardır.