Özel Gün Fotoğrafçılığının Türleri Nelerdir?
Genel olarak bakıldığında ülkemizde ve dünyada düğün vb. özel gün fotoğrafçılığında 3 temel tarz görülür:
Geleneksel tarz, Fotojurnalist tarz ve Esnek fotojurnalist tarz
Geleneksel tarz
Bu tarzda çalışan fotoğrafçılar daha geleneklere bağlı pozlandırarak ve detaylara olabildiğince dikkat ederek, daha şekilsel çalışırlar. Bu tip fotoğrafçılar; iyi pozlandırılmış ve zarafeti ön plana çıkartan albümler hazırlayıp, orta format makinelerle çalışarak, neredeyse tüm donanım ve ışıkları çekim yerine taşıyarak, düğün mekânında aktüel bir stüdyo kurarak çalışırlar.
Bu tarz fotoğrafçılar, müşterinin vereceği çekim listesine göre; seremoni öncesi gelinin, damadın, nedimelerin düğüne hazır hâlleriyle çiftlerin ve ailelerin, birlikte ve tek tek ama biçimsel ve mükemmel pozlandırılmış fotoğraflarını, eğer listede varsa yüzüklerden gelinin yaka çiçeğine kadar bir sürü detayı tek tek fotoğraflamak isterler.
Bu durum her bir fotoğraf karesi için ekstra taşınma ve çekim zamanı gerektirir. Seremoniden sonra; tüm aileyi bir araya toplayarak, poz verdirilerek grup fotoğrafları çekilir ve bu fotoğraflar düğün sırasında basılarak hızla servis yapılır.
Bu arada ilk dans, çiçek fırlatma, pasta kesimi gibi aksiyonlar geleneksel bakış açısıyla görüntülenir. 75-150 adet prova fotoğrafından sonra ve müşterinin hazırladığı poz çekim listesine kuralcı bir şekilde bağlı ve diğer çoğu gelinin albümünde görülebilecek, hikâye anlatan fotoğraflardan ziyade, seçkin, konumlanmış ve bilinen 15-20 fotoğraflık tipik düğün albümleri hazırlar.
Fotoğraflar genelde düğün gününde stüdyoda çekilir. Seremoni öncesi aile portreleri, davetli grupları gibi standartlaşmış bir gün planı içerisinde bütün düğün günü fotoğrafçıya endeksli olarak planlanır. Bu tarz daha çok İngiliz düğün fotoğrafçılarının tarzı olarak bilinir. Ülkemizde de yaygın olarak uygulanmaktadır.
Fotojurnalist tarz
Bu tarz genel bir fotoğrafçılık bakışını ve geleneksel tarzın tam tersini ifade eder. Anları ve olayları fotoğraflama temeline dayalıdır. Tamamen ansal olma esasına bağlı kalmaya özen gösterirler.
Fotojurnalist tarzda çalışan bir fotoğrafçı, genellikle gelinin ve damadın giydirilmesi sırasındaki heyecanlarını başından sonuna kadar fotoğraflamakla işe başlar.
Bu tarz fotoğrafçılar, siyah-beyaza sıkı sıkıya bağlıdırlar olup renkleri fotoğraflarında çok iyi kullanan ve bundan hoşlanan, asla bir listeyi sıkı sıkıya takip etmeyen fotoğrafçılardır. Şaşırtıcı derecede cesur ve rahat, olabildiğince belgesel çalışırlar. Neredeyse her önemli anı gösteren bu fotoğraflar, belgesel tadında ve tarzında hikâye albümlerinin oluşmasını sağlar.
Fotojurnalist tarzı benimsemiş bir fotoğrafçı çok hızlı çalışır. Ansal farklılıkları, hem bir foto muhabiri hem de amatör fotoğrafçının gözüyle görebilirler. Çalışma zamanına bağlı olarak, çok sayıda fotoğraf üretmeleri beklenir.
Müşterinin tarzına uygun olarak çok hızlı ve çabuk çalışırlar, belli kalite düzeyine ve kendilerine has bir tarza sahiptirler. Müşterilerinin isteğine bağlı olarak sürecin tamamında ve müşteriye yakın temasta çalışabilirler.
Esnek fotojurnalist tarz
Belki de düğün fotoğrafçılığının en zor ve zahmetli olanı budur. Düğün dergilerindeki fotoğrafların tarzına sahip olan, moda fotoğrafı tadında çalışan fotoğrafçılar bu gruptadır.
Bu tarz fotoğrafçılar geleneksel fotoğrafçılar kadar kuralcı değillerdir, fakat fotojurnalistler kadar da özgür davranmazlar. İkisinin arasında bir tarzda istediğimiz biçimsel fotoğrafları ve aile grup fotoğraflarını samimi bir yaklaşımla en iyi anları ve bölümleri çağdaş magazin fotoğrafları tadında ustaca birleştirerek hem geleneksel hem de sıra dışı fotoğraflar çekmek üzere çalışırlar.
Detaylarla, ifade ve aksiyonla ilgilenirken, bireylerin rahat poz vermelerine olanak tanırlar. Gerektiğinde modele hissettirmeden onların poz vermelerine yardımcı olurlar. Sadece gerektiğinde çekimi yönlendirirler. Ayrıca, isteğe bağlı olarak konuklarla birlikte poz verilen son dakika fotoğraflarını da çekerler. Birçok çift düğün sürecinde çalışılması nispeten daha kolay olan ve her iki tarzı da birleştirebilen bu tip bir fotoğrafçı ile çalışmak ister.
Özel Gün Fotoğraflarının İncelenmesi
Fotoğrafçı; kompozisyon, ışık, aydınlatma ve çekim yöntemlerini çok iyi bilerek bunları başarıyla uygulamalıdır. Olaylar anlık gelişir ve tekrarı yoktur. Mümkün olduğu kadar pratik yapılmalıdır.
Fotoğrafı çekilecek konu, bütünüyle kompozisyon düşünülerek ve çekmek istediğimiz konu ön plana çıkarılarak kadraja alınmalıdır. Çekim yapılacak konunun her yönden bilinçli bir incelemesi yapılmalı ve en iyi görüş noktası seçilerek çekim yapılmalıdır.
Estetik ve fotoğraf iç içedir. Çok net bir fotoğraf çekebilirsiniz, eğer estetik değeri bir kenara itmişseniz, böyle bir kaygı duymamışsanız sadece konuyu tespit etmiş olursunuz. Güzellik arayışında olmak fotoğrafın temel unsurudur.