Fotoğrafta Kadrajın Tanımı ve Önemi
Kadrajın kelime anlamı çerçevelemek, sınırlamaktır.
Bu sade tanımdan yola çıkarak kadrajın, sınırları belirli bir alan içinde görülen ve gösterilen olduğu söylenebilir. Kişisel yaşamlardan yola çıkılırsa çocukluktan bugüne kadar akılda kalan ve hâlâ anlatmaya, göstermeye değer kaç yaşam görüntüsü / kadraj vardır. Kişisel ve doğal kadrajlar, yaşam içinde bilinçle bakılıp görülen ve biriktirilenlerdir.
Belleklere yerleşen ve unutulamayan anıların göz önünden gitmeyen görüntüleri günlük dilde “yaşamdan kareler” ifadesinde kendini bulur. Görsel bellekte kayıtlı olan anılar, “yaşamdan kareler” deyimi ile ifade edilirken aslında sözü edilen anıların her biri birer kadrajdır
Kadrajın Önemi
Kadraj, kişisel görme biçimidir. Kadrajın önemi, ne görüldüğü kadar nasıl gösterilmek istendiğinden ileri gelir. Kadraj, yaşam içinde o ana kadar biriktirilen kültürel ve kişisel birikimlerdir. Farklı kaynaklar incelenip bakılıp görüldükçe ve görülenler üzerinde düşünüldükçe göz eğitimi geliştirilir.
Böylece içinde bulunduğunuz yaşam sürecinde olup biten her şey daha farklı görülür ve değerlendirilir. Görmek, seçmektir. Aynı kadrajdan aynı yere bakan birçok kişi farklı şeyler görür. En basit örnekle birkaç arkadaşınızla birlikte resmini yapmak üzere bir manzara karşısında olduğunuzu varsayalım.
Bir süre aynı manzaraya bakınız ve gözlerinizi manzaradan çektikten sonra aklınızda kalanı resimleyiniz. Aynı manzara karşısında her arkadaşınızın çizdiği ya da anlattığı kendi kadrajıdır. Kadrajın önemi, baktığını görmek; gördüğünü kişisel farklılığını da katarak ilgi çekici biçimde ortaya koymaktır.
Birinci fotoğrafta birincil öge olan pazarcı kadın, içinde bulunduğu karmaşa içinde neredeyse kaybolmuş durumda. Ön sağ kenarda yer alan kesilmiş bisikletli figür, arka plandaki çöp kovası, yere dökülmüş çöpler ilginizi dağıtıyor. Aynı fotoğraftan elde ettiğiniz ikinci kadraj ile daha yalın ve sade bir seçimle birincil öge olan pazarcı kadın, gereksiz ayrıntılardan kurtarılıp kadrajdaki yerini alıyor.