Fotoğraf Üzerinde Kadrajda Düzeltme Yöntemleri Nelerdir?

Çekilmiş olan fotoğrafın yeniden kadrajını yaparken fotoğrafın çözünürlüğü dikkate alınmalıdır.

Ancak yüksek çözünürlükteki fotoğraflardan detay alınarak kadraj yapılabilir. Aksi takdirde çözünürlüğü düşük bir fotoğraftan alınan detay büyütüldüğünde görüntü kalitesi düşecektir. Her fotoğrafın konusuna ve bu konu ile anlatılmak istenen amaca göre farklı kadraj yapılır.

Bu nedenle geneli kapsayacak bir formül verilemez. Ancak kabaca; eğri ufuk çizgisi, bütünü gereksiz detaylardan arındırmak, dik konumda bulunması gereken eğik formu düzeltmek ya da arka planı temizlemek için fotoğraf üzerinde kadraj yapılabileceği söylenebilir.

Düzeltilmemiş görüntü

Düzeltilmemiş görüntü

Fotoğraftaki minare, photoshop programı ile birinci karede görüntüdeki gereksiz koyu lekelerden kurtarılıyor. Eğik duran minare, yüzey üzerinde dikey olarak konumlandırılıyor. Son karede minare olması gereken konumda ancak bütün bunları yapabilmek için arka planın sadeliği hoş bir tesadüf. Her zaman bu kadar şanslı olunamaz.

Düzeltilmiş görüntü

Düzeltilmiş görüntü

Mimari yapıların konturlarındaki dik çizgilerde var olan eğim, photoshop ile düzeltilerek yerçekimi yasasına uygun konuma ulaştırılıyor.

Gereksiz detayları olabildiğince ayıklanan fotoğrafta çizgilerin perspektif etkisiyle birincil ve ikincil ögeler (çay bardakları ve köpek) yüzey üzerinde yerlerini alarak görüntünün gücünü artırıyor.

Photoshop öncesi

Photoshop öncesi

Yukarıda verilen bilgileri denemek için çeşitli gazete ve dergilerden istediğiniz sayıda fotoğrafları seçebilir, seçtiğiniz fotoğrafları maket bıçağı ve gönye yardımıyla keserek fotoğrafa uygun yeni kadrajlar deneyebilirsiniz. Elde ettiğiniz yeni kadrajlar ve bu kadrajların fotoğrafın gücüne olan etkisi incelenebilir.

Photoshop sonrası

Photoshop sonrası

Fotoğraf içinde dik konumda olması gereken çizgileri düzeltebilmek için minare örneğini ele alalım.

Fotoğraf üzerinde kadraj düzeltebilmek için photoshop programını kullanarak:

  “Polygonal Lasso Tool” ile görüntü üzerindeki koyu renkli alanları seçiniz.

  “Eyedropper Tool” ile bu alanlara en yakın yerden renk örneği alınız.

  “Paint Bucket Tool” ile boyayınız (Böylece arka planda çekim sırasında fark edilmeyen ve istenmeyen farklı renkteki alanların olumsuz etkisi ortadan kaldırıldı.).

  Sıra geldi eğik duran minareyi düzeltmeye; “Rectangular Marquee Tool” ile minareyi seçiniz.

  “Movie Tool” ile istediğiniz alanın seçimini yapınız, “Edit-Copy (Control C)” ile kopyalayınız.

  “File-New” komutuyla karşınıza çıkan pencerede “Width (genişlik) ve Height (yükseklik)” değerlerinin karşısına yeni dikey kadraj için uygun olan sayısal değerleri cm olarak yazınız.

  Açtığınız yeni kadraj alanına “Control V” komutuyla görüntünüzü yapıştırınız.

  “Control T” ile seçiniz. “Free Transform” ile çevirerek minareyi dikey konuma getiriniz. “Background Layer”ını zemin rengine boyayınız.

  Elde ettiğiniz görüntüyü kaydediniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir