Fotoğraf Makinelerinin Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Makinelerin Bakımı
Makineniz hassas bir cihazdır. Düşürmeyiniz veya fiziksel şoka maruz bırakmayınız.
Makineniz su geçirmez değildir ve su altında kullanılmaz. Su damlacıklarını kuru bir bezle siliniz. Eğer makine tuzlu suya maruz kalırsa iyice ısıtılmış bir bezle siliniz.
Eğer makineniz ısınırsa pili çıkartınız.
Makineyi asla mıknatıs veya elektrik motoru gibi güçlü elektromanyetik alanı olan objelerin yanına bırakmayınız.
Makineyi direkt güneş ışığı alan araba gibi yerlerde bırakmayınız. Yüksek ısılar makinenize zarar verebilir.
Objektifin, vizörün, aynanın, gövdenin ve netlik ekranının üzerindeki tozlardan hava pompası kullanınız. Makine gövdesini veya objektifi temizlemek için organik çözücüler olan temizleyicileri kullanmayınız. İnatçı kirler için makinenizin yetkili servisine başvurunuz.
Makinenin elektrik kontaklarına parmaklarınızla dokunmayınız.
Makineyi uzun süreler kullanmayacaksanız pilleri makineden çıkartınız ve emniyetli bir yerde saklayınız.
Makineyi karanlık oda veya kimyasal maddelerin bulunduğu yerlerde saklamayınız.
Eğer makine uzun süre kullanılmadıysa makineyi yeniden kullanmadan önce tüm fonksiyonlarını test ediniz.
Objektifi makineden çıkardıktan sonra objektif kapaklarını takınız veya objektifi arka ucu yukarı bakacak şekilde koyunuz, böylece objektif yüzeyinin ve elektrik kontaklarının çizilmesini önlersiniz.
Makinelerin Temizliği
Fotoğraf makinesini ve objektifi çalışmalar sırasında ne kadar titiz davranılsa da temiz tutmak çok zordur. Çoğu zaman fotoğrafın konusuna konsantre olmamızın gerekliliği çevre etkenlerini göz ardı etmemize neden olur. Fotoğraf makinesinin taşıma, uzun süre saklama ve kullanma aşamalarında tozlanması veya kirlenmesi normaldir. Temizlemeden kullanmak ise makinenin ömrünü azaltacağı gibi sonuca da olumsuz etki edebilir.
Fotoğraf makinesi kullandıktan sonra kuru bir yerde saklanmalıdır. Nemli ortamlar makinenizin parçalarında leke ve oksitlenmelere yol açabilir. Makinenizin kapaklarını takıp kılıfları içinde saklamalısınız. Toz ve lekeler fotoğraf makinelerinin baş düşmanıdır. Aksi durumlarda negatif üzerinde lekeler ve noktalar meydana getirir.
Çekiminiz bittikten sonra filminizi çıkartıp makinenizi kapalı duruma getirip objektifinizin ön ve arka kapaklarını takınız.
Objektifinizi çıkartıp kapaklarını takınız.
Nemli ancak güderi veya benzeri bir bez ile üzerindeki tozu alınız.
Makinenizin vizörünü de nemli bez ile silebilirsiniz.
Makinenizin üzerinde bez ile ulaşamadığınız bölümleri kulak pamuğunu hafif alkole batırıp silebilirsiniz.
Makinenizin objektif yuva kapağını açınız.
Objektif yuvasında bulunan ayna ve üstündeki ekrana hiçbir şekilde dokunmadan hava pompası yardımıyla makine içindeki tozları temizleyiniz. Hava pompasını makinenize 450 açı ile tutarsanız hava pompası tozları makinenizin dışına üfleyecektir.
Daha sonra film kapağını açınız, film şasesi ve gövde içine ve makinenizi B konumuna getirip deklanşöre basarak ayna yukardayken de aynı işlemi tekrarlayınız.
Bu işlemleri yaparken çıkaramadığınız lekeler olması durumunda samur fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ancak makinenizin hassas parçaları olduğundan dikkatli ve bastırmadan temizlenmesi gerekir.
Makinenizi temizleme işlemini bitirdikten sonra makinenizin objektif kontak pabuçları, pil yuvaları gibi metal aksamlarına bakılmalı herhangi bir oksitleme olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Eğer oksitlenme var ise teknik serviste onarımı sağlanabilir. Ancak pil yuvasında oluşan oksitlenmeler (az miktardaysa) sert silgi kullanarak silinebilir.
Film kapağı üzerinde bulunan film baskı plakasını da kontrol etmek gerekir. Çünkü film baskı plakası negatif film ile temas hâlinde olduğundan film plakası üzerinde oluşan herhangi bir toz, çizilme veya kimyasallar filmde çizilme ya da lekelere neden olur. Ayrıca plakanın düz olması gerekir; değilse filmin netliğinde bozulmaya neden olur.
Makine ayna kalktığında çarpma basıncını hafifleten süngerin de kontrol edilmesi gerekir. Aşınma olması durumunda teknik serviste onarımı sağlanabilir.
Makine gövdesini pillerini çıkarıp gövde objektif kapağını kapatıp kılıfına kaldırınız.
Makine gövdesinden ayırdığınız objektifinizi kapakları kapalı durumda nemli bez ile oluşan tozları siliniz.
Objektifin arka kapağını açıp hava pompası ile tozları dışarı üfletiniz.
Çıkmayan leke veya tozları samur fırçanızla çıkarınız.
Gövdeye temas eden elektrik kontak pabuçlarında herhangi bir oksitlenme olup olmadığını kontrol ettikten sonra objektif arka kapağını kapatınız.
Objektifin temizlenmesi
Objektif ön kapağını açınız.
Objektif ön merceğinin kusurları yok etmek için özel bir kaplaması vardır.
Objektif ön merceği de asla dokunulmaması gereken parçalardandır.
Objektif ön merceği hava pompası ile tozlarını dışarı üfleterek temizlenir.
Fırça ne kadar yumuşakta olsa kullanılmaz.
Eğer çıkmayan lekeler varsa objektifler için özel lens solüsyonundan bir damla damlatılıp özel üretilmiş optik temizleme kâğıtları ile bastırmadan lens ön camını temizleyebilirsiniz.
Objektif ön lens camında skylight ya da 1A şeffaf sadece ultra-viole ışığını kesen filtre kullanılması objektifinizin kullanım süresini uzatır ve temiz kalmasını sağlar çünkü her kullanımdan sonra solüsyon kullanılması lens ön camı için sağlıklı değildir.
En son objektifinizin ön ve arka kapaklarını açıp ışığa tutarak diyafram yapraklarını kontrol ediniz. Diyaframı en açık konuma getirip objektif içinde saklama koşularından kaynaklı örümceklenme veya yağlanma olup olmadığını kontrol ettikten sonra kapaklarını kapatıp kılıfına kaldırınız.
Makinenizi nemli olmayan kuru; ancak çok sıcak olmayan bir ortamda saklayınız. Uzun süre kapalı kalıyorsa bakteri oluşmaması için makinenizi çıkarıp 15dk. güneşte bırakabilirsiniz. Güneş ışığının direkt olmasına dikkat ediniz.
Temizlik Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar
Makineniz için tanımlanmamış olan pilleri, güç kaynaklarını ve aksesuarları kullanmayınız.
Pil kutusuna kısa devre yaptırmayınız, parçalamayınız ve modifiye etmeyiniz. Pil kutusuna ısı uygulamayınız. Pil kutusunu suya veya ateşe, yangın, fiziksel şoka maruz bırakmayınız.
Pil kutusunu kutupları ters (+ -) olacak şekilde yerleştirmeyiniz.
Makinenin, aksesuarların, bağlantı kablolarının vs. elektrik kontaklarına herhangi bir yabancı nesne sokmayınız.
Eğer pil kutusunda akma meydana gelirse, renk değişikliği olursa, deformasyon oluşursa, duman veya koku oluşursa derhâl pil kutusunu çıkarınız. Akan pil kimyasallarının gözlerinize, derinize ve elbiselerinize bulaşmamasına dikkat ediniz.
Makineyi veya aksesuarlarını kullanmadığınız zamanlarda saklamadan önce pil kutusunu sökünüz ve aksesuarları çıkarınız.
Makineden veya lensten direkt olarak güneşe doğru veya aşırı parlak bir güç kaynağına doğru bakmayınız. Gözlerinize zarar verebilir.
Makine Temizlik Malzemeleri
Fırça
Pompa
Süet veya çeşitli bezler
Temizlik kâğıtları
Temizlik sıvıları
Lens, filtre ve objektif üzerindeki toz parçacıkları kaldırmak için temizleme pompasını kullanabilirsiniz. Bu arada tekrar hatırlatmalıyız ki mutlaka lensinizin önüne koruyucu filtre kullanmalısınız.