Fotoğrafçılıkta Tercihlere Uygun Kâğıt Seçme Nasıl Yapılmalıdır?

Yüzey dokuları kartları birbirinden ayıran bir başka özelliktir. Aynı özelliği taşıyan ancak yüzey dokusu değişik kartlar baskıda tercih edilebilir. Fotoğrafa uygun yüzey tercih edilebilir.

Baskı kartlarının seçimi bu kurallar içinde her şeyden önce bir zevk ve tercihtir. Ancak teknik olarak filmdeki sabitlenen görüntünün kontrast durumuna göre kart seçimi yapılmalıdır.

Genelde yüzeylerine göre (ipekli – mat, yarı mat ve parlak – düz) olmak üzere üç tip baskı kartı bulunur.

Fotoğraf üzerinde konuyla ilgili en ince detayları ve ayrıntıları gösterebilmek için düz yüzeyli – parlak baskı kartının kullanılması uygundur. Fotoğrafta konuya ilişkin ince detay aranmazsa ipekli – mat ve yarı mat kartlar seçilmelidir.

Agrandismanda bu tip kartların kullanılmasında, hem fotoğraf üzerindeki detay noksanlarının belli olmaması hem de gren durumunun ayarlanması için yarar vardır. Genel olarak ipekli – mat ve yarı mat kartların agrandisman işlerinde tercih edilmelidir ayrıca fotoğrafların parlatılması söz konusu olmayacağından daha kullanışlıdır.

Baskı işlerinde hangi cins kart seçilirse seçilsin her zaman iyi cins, yani kaliteli kart üreticilerinin ürettiği ürünler kullanılmalıdır.

Çok çeşitli firmalar tarafından üretim yapılmaktadır ancak profesyonellere hizmet veren çok az firma vardır.

Fotoğraf kâğıtlarının İngilizce ve Türkçe karşılıkları

Fotoğraf kâğıtlarının İngilizce ve Türkçe karşılıkları

Çiçek, kuş, manzara, şelale ya da yumuşak bir his vermesini istediğiniz durumlarda dokulu kâğıtlar kullanılabilir.

Ciddi portre çalışmaları, mimari, şehir hayatı, seyahat, ince ayrıntılar içeren manzara fotoğrafları için yarı mat (parlak-mat arası) kâğıtlar kullanılabilir. Çekim çok miktarda ayrıntı içeriyorsa ve netliği iyiyse, bol renge sahipse ve “göze çarpmasını” istiyorsanız, net ve keskin baskı için bu kâğıtlar idealdir.

Arşiv amaçlı baskı, çok uzun süreler dayanabilmesini sağlamak için özel kartlara basılan ve/veya özel işlemlerden geçirilen siyah-beyaz ya da renkli baskıdır. Bu tür baskılar özellikle sanat koleksiyonları, tarihi kayıtlar ve gelecek nesillere aktarılması düşünülen aile fotoğrafları için uygundur. Arşiv amaçlı üretilmeyen baskılar, teorik olarak yaklaşık 20 yıl dayanır. Arşiv fotoğrafı fiber (kâğıt) tabanlı ve tricolor karbon pigmentli baskılar, 100 yıl veya daha fazla dayanabildiği söylenmektedir.

Konularına göre fotoğraf kâğıdı seçimi

Konularına göre fotoğraf kâğıdı seçimi

Kartların çoğu arşiv amaçlı değildir. Eğer bir kartta “RC” (resincoated) işareti varsa kesinlikle arşiv amaçlı değildir ve bu amaçla kullanılamaz. Arşiv amaçlı siyah beyaz baskı yapmak için fiber, yani kâğıt tabanlı kart kullanmak şarttır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir