Fotoğraf Filminin Makineden Çıkartılarak Baskıya Verilmesi Süreci Hakkında Bilgi
Analog fotoğraf makinesinden filmin çıkarılması:
Makinenin alt kısmında bulunan filmi kilitleyen düğmeği içeri doğru itiniz. Aksi takdirde film geri doğru sarılamaz.
Makinenin üst sol yanında bulunan sarma kolunu yukarı çekerek kolun boşa sarmaya başladığını hissedene kadar saat yönünde çeviriniz. Ters yönde çevirmek filmin kopmasına sebep olabilir.
Bir noktadan sonra makara boşa sarmaya başlar. Bu noktadan sonra sarma kolunu tam yukarı çekiniz, arka kapağı açınız ve film alınız.
Filmi banyoya veriniz.
Baskı Sonrası Fotoğrafların Kontrolü
Kaliteyi belirleyen unsurlar genel olarak lensin yapısı ve kalitesi, ortamdaki ışık, film ve kâğıt seçimiyle ilgilidir.
Objektifin yapısı: Fotoğrafta objektifin yapısından ve kalitesinden kaynaklanan bozulma ve kayıplar ortaya çıkabilir. Farklı dalga boylarının mercekten geçerken farklı şekilde kırılmaları sonucu oluşan bu kusura “renkseme kusuru” denir. Film kullanan makinelerle yapılan çekimlerde bu sorun yaşanmaz veya çok az yaşanır.
Çözünürlük: Görüntü kalitesi keskinlikle ilgilidir. Keskinlik de objektifle ilgilidir. Objektifin kalitesi ne kadar yüksekse keskinlik de yani görüntü kalitesi de o kadar yüksek olacaktır. Buna bağlı olarak da optik bozulmalar azalacaktır. WEB üzerinden bilgisayara aktarılan fotoğraflarda görüntü kalitesinin düşük olmasının nedeni ekranda 72 dpi’nin görüntülenmesidir. WEB’den bilgisayara aktarılan görüntüler baskıya gönderilecekse çözünürlük en az 300 dpi olmalıdır.
Işık: CCD, ışığı piksel cinsinden dijital ortama yansıtan devrelerdir. CDD’nin hassaslığı görüntü kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Fotoğraftaki renk kalitesi, gren miktarının az olması duyarlılığı yüksek bir CCD yazılımı kullanılmasına bağlıdır
Baskı sonrasında fotoğraflar;
Netlik,
Işığın değişen etkileri, hava perspektifi ve ışığın rengi,
Renk dengesi,
Renklerin doğruluğu ve canlılığı,
Konuya uygun objektif seçimi,
Grenin (fotoğrafta istenmeyen noktacıklar) yapısı,
Çizik, toz lekesi vs. bulunmaması,
Portre çekimlerinde cilt tonları gibi teknik kaliteyi belirleyen unsurlar dikkate alınarak kontrol edilmelidir.
Fotoğraflar ayrıca amaca uygunluk, görsel ve estetik değerler açısından da kontrol edilmelidir.