Anı Fotoğrafı Çekimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk fotoğraflarında

Çocuğun boyu ölçülürken

Çocuk, okulun ilk gününde

Aile fotoğraflarında

Aile, topluca evin önünde duruyor.

O yılki seyahatin ilk durağına varıldığında Yıllar içinde tutarlılık sağlamak için, her yıl aynı yeri aynı makine yüksekliğinde çekmekte yarar vardır.

Fotoğrafını çektiğiniz kişilere, yüzlerinin görünmesini sağlayacak kadar yaklaşın.

Sabırlı olmak gerekir ve fotoğraflanacak kişinin rahatlamasına yardım edilmeli. Daha güzel ve doğal fotoğraflar elde etmek mümkün.

Çekime çıkmadan önce, fotoğraf makinenizin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli. Taze pil takıp; ayrıca, bir takım yedek pil bulundurulmalı. Yedek film bulundurunuz (ya da dijital fotoğraf makinenizde yedek bellek kartı). Çekim anı geldiğinde makineniz, filmi takılmış ve çekime hazır olmalı.

İstediğiniz ışığı elde etmek için günün hangi saatinin uygun olduğuna önceden karar vermelisiniz. Yanan mum ışığını çekebilmek için flaşınızı kapatmalısınız.

Fotoğrafın bulanık olmaması için makinenizi bir zemine, masa üzerine koyarak ya da bir kapı çerçevesine dayayarak hareketsiz kalmasını sağlayın, ya da üçayak kullanın. – İç veya dış mekanlarda, kapalı havalarda pencereden sızan ışık gibi, yumuşak ve dağılmış ışık kullanmak iyidir.

Keskin ve ayrıntıları göstermeyen gölgeleri kontrol edebilirseniz. Kişinin tamamını gösterin. Böylece, çevreyi de fotoğrafa katmış olursunuz.

Yerleşik zoom’lu objektifiniz varsa çevreyi fotoğrafa daha fazla katmak için geniş açı ayarını kullanın.

Makinenizi yüksek, düşük açıda veya göz hizasında tutarak fotoğrafınızı çekin.

Birçok insan, amatör bir şekilde bebeğinin gelişimini adım adım takip eder. İlk gülümsemesini, ilk banyosunu, ilk dişini, ilk adımını fotoğraflar. Bebekler inanılmayacak kadar çabuk değişir; geçmişe karışıp gitmeden bebeğinin her anını yakalamaya çalışır.

Bebeğinin yaşamından bir günü fotoğraflar. Sabah uyandığında gerinmesinden, akşam uyku vakti esnemesine kadar, çocuğunun tam bir gününü izler. Sonraki yıllarda keyifle anacakları bir dizi fotoğrafları olur.

Duyguları yakalayın

Unutulmaz fotoğraflar yaratan gülümsemeleri, göz yaşlarını, sürprizleri ve kucaklaşmaları yakalayın. Fotoğraf makineniz her an elinizin altında bulunsun; böylece anlık ifadeleri yakalayabilirsiniz. Bir sırıtma, bir esneme, bir ağlama yalnızca güzel gülücükleri değil, tüm duyguları yakalayın. Bebekler rahat ve özgürdür. Fotoğraflarınızda bunu yansıtın.

Yaklaşın

Vizörünüzü çekeceğiniz objeyle doldurun; çok daha etkileyici fotoğraflar yaratın. Önemli olanı vurgulayıp kalanı dışlamak için yaklaşın ya da fotoğraf makinenizin zoom’unu kullanın. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesini öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakın.

Vizörünüzü çekeceğiniz objeyle doldurun; çok daha etkileyici fotoğraflar yaratın. Önemli olanı vurgulayıp, kalanı dışlamak için yaklaşın ya da fotoğraf makinenizin zoom’unu kullanın.

Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesini öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakın.

Yakın Çekim

Yakın Çekim

Farklı açılar deneyin

Fotoğraf çekmeye bebeğinizin göz seviyesinden başlayın. Bebeğin birisinin omzunda düzgün durmasını sağlayın. Birkaç afacanı koltuğa sıralaya da bilirsiniz. Ardından, farklı bir şey deneyin – örneğin (sağlam!) bir sandalye üzerine çıkın ve yatağındaki bebeğin fotoğrafını çekin.

Fotoğrafları göz seviyesinden çekin

Gerçek yaşamda olduğu gibi, fotoğraf çekerken kişinin gözünün içine bakmak arada bir bağ oluşturur. Bu durumda, yere oturup çocuğunuzun perspektifinden birkaç fotoğraf çekmeyi deneyin.

Bu yolla ifadeler daha doğal, flaşla çektiğiniz fotoğrafların ışık dağılımı baştan aşağı daha dengeli ve arka plan da muhtemelen daha güzel görünecektir. Bu teknik ev hayvanlarında da işe yarar.

Göz seviyesinden çekim

Göz seviyesinden çekim

Habersiz fotoğraflar çekin

Fotoğrafını çektiğiniz kişiye objektife bakmasını söyleme dürtünüze yenik düşmeyin.

Çeşitlilik önemlidir. Onların çalışırken, oynarken, bir yere yaslanmış sohbet ederken ya da dinlenirken habersiz fotoğraflarını çekin.

Fotoğrafa diğer insanları da katın.

Bebekle birlikte diğer insanları çekin; abla kardeşini beslerken, büyükbaba torunuyla dans ederken. İki bebeği birbiriyle tanıştırın; o an aralarında oluşan bağı gözlerinde yakalayın. Bazı fotoğraflara çocuğunuzun arkadaşlarını katmayı unutmayın.

Gelecek yıllarda bu fotoğraflar onlara mutlu zamanları ve güçlü bağları hatırlatacaktır. “Bak! Bu fotoğraf Funda kendi saçını kesmeye kalkıştığında çekildi!”, “Sahi Ahmet şimdi ne yapıyor?”, “Kim bilir neye gülüyorduk.”

Diğer insanlarla çekim

Diğer insanlarla çekim

Odağı kilitleyin

Çoğu otomatik odaklı fotoğraf makinesi vizörün ortasındaki nesneye odaklanacağından, birçok kişinin olduğu fotoğraflar bulanık çıkabilir. İki kişinin fotoğrafını çekerken tam bir düş kırıklı yaşayabilirsiniz. Arkadaki ağaç tam ortada olacağından çektiğiniz insanlar bulanık çıkabilir.

Sade bir arka plan kullanın

Tıka basa doldurulmamış bir arka plan dikkati fotoğrafı çekilen obje üzerinde toplar ve daha güzel sonuç verir. Fotoğrafını çektiğiniz objeyi sade ve dikkat çekmeyen bir arka plan üzerine yerleştirin. Bazen kendinizi (ve fotoğraf makinenizi) hafif sağa sola hareket ettirerek görüntüdeki gereksiz fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.

Doğal ışık kullanın

Bulutlu, kapalı günlerin insan fotoğrafı için en iyi ışığı sağladığını öğrenmek size şaşırtıcı gelebilir. Parlak güneş gözlerin kısılmasına yol açar ve yüzde keskin gölgeler oluşturur. Kapalı günlerde ışık yumuşaktır ve yüzleri daha çekici gösterir.

Kapalı  mekanlarda, flaşı kapatıp pencereden gelen ışığı kullanarak fotoğrafını çektiğiniz objeye yumuşak, neredeyse ışıldayan bir görünüm kazandırabilirsiniz. Fotoğrafını çektiğiniz kişiye doğrudan objektife değil omzunuza bakmasını söyleyin.

Kırmızı gözü engelleyin

Kırmızı göz, flaş, gözün arka kısmına vurup makinenin lensine geri yansıdığında oluşur. Odadaki tüm ışıkları yakmak da yardımcı olabilir. Makinenizin “kırmızı göz azaltma” fonksiyonu varsa bunu kullanın. Dijital fotoğraf makinelerinin tipik flaş mesafesi 1.8 – 3 metre arasında, video kameralarının ise 4.5 metreye kadardır.

Flaş mesafesinin dışında kalan nesneler ya çok karanlık ya da çok aydınlık çıkar. Makinenizin kullanım kılavuzunu inceleyin ve fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin flaş mesafesinde olduğundan emin olun.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir