Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Buna cevap aramaya en önce pozlama süresinin diğer adıyla enstantane hızının fotoğrafa nasıl etki ettiğini araştırmakla başlamalıyız.

Fotoğraf makinalarımızda üç adet pozlamaya yarayan ayar mevcuttur. Bunlar İSO, Diyafram ve Enstantanedir.

Diyafram ayarı ışığın hangi miktarda gelmesini ayarladığımız değere denir. Özetle lensin önünde gözüken açılıp kapanan kapakçıkların ne kadar süre açık kalacağı ve ışığı ne kadar süre yansıtacağını ayarlar.

Enstantane hızı ise lensten gelen ışığın ne kadar süre ile kayıt edilmesi gerektiğini gösteren süreye denir.

Sensörün ne kadar ışığa maruz kalıp kalmayacağı enstantane hızıyla belirlenir. Deklanşöre basıldığında perde açılır ve ışığa maruz kalır perde kapanınca fotoğraf çekilmiş demektir. İşte bu perdenin açılıp kapanma hızına enstantane süresi denir.

Biz bu perdenin açık kalma süresini yani enstantane süresini uzun tutarsak uzun pozlama yapmış oluruz.

Enstantane hızı 1/200 olduğunda perde saniyenin 200 de biri kadar açık kalmış demektir ki durağan bir fotoğraf elde edilir. 10 saniye gibi açık kalması ile çekilen fotoğrafta arabanın hareket ettiği algısı tamamen belli olur. Sebebi ise 10 saniye boyunca tüm hareketlerin algılanmış olmasıdır.

Uzun süreli hareketi fotoğrafa yansıtarak elde edilen fotoğraf çekimi uzun pozlama denilen çekim tekniğidir.

Şelale Fotoğrafı

Uzun pozlama yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Enstantane süresini arttırdığımızda Sensörün maruz kalacağı ışığı arttırmış oluruz ki bu arada diğer ışık geçirgen ayarı olan diyaframın oldukça kısılması gerekli olduğu ya da bununda yetmediği durumlarda filtre kullanılması gerektiği durumlar ortaya çıkmaktadır.

Gündüz vakti yapılan uzun pozlamalarda diyafram ne kadar kısılırsa kısılsın fotoğrafın bembeyaz çıktığı durumlarla karşılaşırız ki bu durumlarda gelen ışığı azaltmak için Nd filtre kullanmamız gerekmektedir. Bu filtreler makinalarımızın güneş gözlüğü gibidir.

Gece uzun pozlama yaparken ise filtrelere gerek yoktur ancak diyaframı kısıp İSO’yu en yüksekte tutarak uzun pozlamayı dengeleyebiliriz.

Nd filtre takılınca diyafram en kısıkta ise azda olsa açmamız lazım gelebilir.

Uzun pozlamada tripotla makinamızı sabitlememiz çok önemlidir. Hatta kameranın sallanmaması için uzaktan kumanda veya zaman ayarlı çekim modu ile çekime başlanılmasını tavsiye ederiz.

Sizin çekeceğiniz ortama göre ışık farklılık göstereceğinden enstantane değerini kendiniz deneyerek öğrenmeniz ve doğru değerde fotoğraf elde ederek daha güzel fotoğraflar çekebileceğinizden dolayı enstantane değerini biyerlerden okuyarak ona göre çekim yaparak değil de kendi kendinize deneyip görerek belirlemeniz kendi değerinizi kendiniz bulmanız daha güzel uzun pozlamalar yapmanızda akılda kalıcı olacak bir tekniktir.

Gece ışık yoğunluğu düşük olduğundan Nd filtre kullanmamıza gerek yoktur. Diyaframın ayarının ortalarda olması uzun pozlama yapabilmemize yeterli olacaktır.

Enstantane değerini ayarlayıp diyaframı ortalarda bir değere ayarlamamız ve zamanlayıcı ile ya da kumanda ile çekime başlayarak gece çok da güzel uzun pozlama elde edebiliriz.

Araçların farlarının ışık çizgisi gibi göründüğünü ya da akarsuyun tül gibi olduğunu görebilirsiniz.

Gece Diyafram ortalarda gündüz en sonda olmalıdır. Gece filtre kullanmıyoruz gündüz ise çoğunlukla  Nd filtre kullanmamız  gerekmektedir.

Makinalarımızda Manuel ve Enstantane öncelikli modda enstantane süresi sınırlıdır bunun amacı makinamızı yormamak için çoook uzun pozlamaların önüne geçmektir.

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Peki 30 saniyenin üzerinde uzun pozlamaları nasıl yaparız.?

B Bulb modunda deklanşöre basılı tuttuğunuz süre boyunca çekim yapmış olacaksınız. Kaç dakika basılı tutarsanız çekmeye devam eder ve deklanşörden elinizi çektiğinizde fotoğraf çekilmiş olur.

Böylece Enstantane süresini elle belirlemiş olursunuz. Ki böylece ışıkla boyamalar yapabilir, 30 saniyenin çok üzerinde uzun pozlamalar yapabilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir