Sayısal Fotoğrafçılıkta Kullanılan Kâğıtların Çeşitleri, Özellikleri ve Kullanım Alanları

Bir fotoğraf baskısının kalitesini etkileyecek en önemli etkenlerden biri fotoğrafı basan kişinin fotoğraf hakkındaki bilgisi ve tecrübesidir. Oldukça başarılı bir şekilde çekilmiş olan fotoğrafınız bilgisiz ellerde çok kötü sonuçlar verebilmektedir.

Özellikleri

Dijital fotoğraf baskı teknolojisinde doğru ve istenilen baskı sonuçların alınmasında en büyük etken, ekran renk kalibrasyonunun tam ve doğru bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bu da profesyonel monitör kullanımı gerektirmektedir.

Bir defa basılan ve kaydedilen fotoğrafınız her defasında aynı kalite ve renk tonunda basılmalıdır. Kimyasal sistem baskılarında banyo sıcaklığına ve kâğıt emülsiyonuna bağlı olarak farklı neticeler alınabilmektedir.

Dijital fotoğraf baskı

Dijital fotoğraf baskı

Çeşitleri

Orijinal yazıcı mürekkepleri ile en üstün çıktılara ulaşmak ve her türlü yazdırma gereksinimini memnun etmek üzere tasarlanmış özel kâğıtlarında olduğu geniş bir kâğıt yelpazesi vardır. Nitekim sayısal fotoğrafçılıkta kullanılan kâğıtlar, farklı gramaj, işleme ve formatlarda geliştirilmiştir. Dijital fotoğraf kâğıtları, geleneksel bir laboratuvarda basılmış olanlara denk kalitede fotoğraf baskısı elde edilmesini sağlamaktadır. Özel kâğıtlar ise, herkesin kendine has fantezi ve yaratıcılığını ortaya çıkarmasına katkıda bulunmaktadır.

Mat yüzeyli özel kâğıt (720/1440 dpi) (Photo QualityInk Jet Paper)

Son derece pürüzsüz ve istisnai homojen bir yapısı olan bu beyaz kuşe kâğıdın mat cilası 1440 dpi yüksek çözünürlüğe kadar yazdırmada en üstün çıktıların elde edilmesini sağlar. Bu kâğıt tipi, maksimum uygulama yatkınlığı için farklı formatlarda mevcuttur.

A2 formatına kadar yapraklar ile birlikte, 15 m’ye kadar ilan afişlerinin basılmasını sağlayan “Banner Paper” rulosu mevcuttur. Mutlu bir olayı kutlamak veya ticari bir reklam için eğlenceli bir sunum yolu sağlar. Kişiselleştirilmiş kartvizit, davetiye, resimli ve fotoğraflı görüntüleri kapsayan duyuruları yaratmak için 50 adetlik paketlerde mevcut A6 formatında kartların kullanımı mümkündür.

Boyutlar: A4 / A3 / A3+ / A2 / A6 / rulo (420mmx15m)

Ağırlık: 102 g/m2 ile 188 g/m2 arası

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Müessese sunumları, sirkülerler, resimler ve fotoğraflar ilanlar ve afişler tebrik kartları, polaroidler ve dijital fotoğraflar artistik çizimler davetiyeler ve duyurular

Ağır mat kâğıt (Matte Paper Heavyweight)

Diğer parlak olmayan kâğıtlardan daha kalın olmasıyla ayırt edilen mat beyaz kâğıt, özellikle çizim, mimari ve dizayn projeleri, taslaklar ve genelde sert bir destek gerektiren tüm grafik işlerinde ve yüksek çözünürlüklü ve A3+ formatına kadar fotoğrafların basılması için özellikle elverişli kılar. Siyah beyaz veya sepya efektli fotoğraf meraklıları için idealdir. Mürekkebin mükemmel şekilde emilmesi, gerek nüansların verilmesinde gerekse tam renk ve grafik detaylarında en üstün kaliteyi garanti eder.

Boyutlar: A4 / A3 / A3+ Ağırlık:167 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Design projeleri, taslaklar ve grafik işleri, artistik çizimler, fotoğraf görüntüler, siyah/beyaz, sepya fotoğraflar

Çift taraflı mat kâğıt (DoubleSidedMattePaper)

Çift taraflı yazdırma sağlamak için 178 g/m2 gramajlı ve yüksek kalınlıkta mat cilalı beyaz kâğıt kullanılır. Mürekkebin kâğıt destek üzerinde mükemmel şekilde kurumasını ve içine işlemesini garanti eder. Görüntüleri kapsayan reklam yayınları ve broşürleri, fotoğraf albümleri, yeni bir ürün serisinin tanıtım katalogları ve diğer birçok profesyonel ve amatör uygulamaların gerçekleştirilmesi için elverişlidir. Siyah beyaz veya sepya efektli fotoğraf meraklıları için idealdir.

Boyutlar: A4

Ağırlık: 178 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Broşürler, fotoğraf albümleri kataloglar, takvimler siyah/beyaz, sepya fotoğraflar

Sayısal Fotoğrafçılıkta Kullanılan Kâğıtlar

Sayısal Fotoğrafçılıkta Kullanılan Kâğıtlar

Fotoğraf kalitesinde parlak kâğıt (Photo QualityGlossyPaper)

Mükemmel derecede canlı ve gerçekçi renkler ile yüksek çözünürlükte (1440 dpi’ye kadar) fotoğraf ve resim baskıları elde etmek için parlak cilalı beyaz kâğıt. A3+ formatında da mevcut olup hizalama işaretlerinin basılması için boşluk ile nitelendirilmekte ve profesyonel grafik uygulamaları için özellikle uygundur.

Boyutlar: A4 / A3 / A3+ / A2 Ağırlık: 141 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Fotoğraf görüntüler, profesyonel sunumlar, posterler

Fotoğraf kâğıdı (Photo Paper)

Laboratuarlarda basılanlara denk kalitede, 2880 dpi çözünürlüğe kadar dijital fotoğrafların basılması için yüksek kalınlıkta parlak cilalı beyaz kâğıt. Çok sayıda format tipi üzerinde her zaman yumuşak ve doğal renk nüanslarının en üstün verimi için optimal destektir: kenarsız baskı için kartlardan kartvizitlere, standart fotoğraf formatlarına kadar önceden perfore edilmiş yapraklar halinde mevcuttur.

Boyutlar: 10×15 cm (4×6″) / A4 / A3 / A3+

Ağırlık: 194 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Posterler, takvimler, çerçevelenecek fotoğraflar, büyütmeler, kartvizitler, tabelalar

Premium parlak fotoğraf kâğıdı (Premium Glossy Photo Paper)

Bu kâğıt, ink jet yazıcıları içindir; bunlar ile birlikte kullanıldığında, on seneden fazla ışığa maruz kaldığında solmayan ve su geçirmeyen dijital fotoğrafların basılması için özel bir sistem yaratır. Söz konusu bu özellikler, kuşeleme olarak adlandırılan reçine esaslı özel bir yüzey cilası ile sağlanır; bu kâğıt, 10×15, 13×18, A4, A3, A3+ formatlarında ve rulo halinde mevcut olup, beyaz marjlar olmadan da sürekli fotoğraf basmak için ideal desteği sunar.

Boyutlar: 10×15 cm (4×6″) / 13×18 cm (5×7″) / A4 / A3 / A3+ / rulo

Ağırlık: 255 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Fotoğraflar, büyütmeler, marjsız sürekli fotoğraflar, fotoğraf provalamaları

Ultra parlak fotoğraf kâğıdı (Ultra Glossy Photo Paper)

Gerçek bir fotoğraf verimi ve dijital baskıların profesyonel kalitesi için yüksek kalınlıklı ve çok parlak, reçine esaslı fotoğraf kâğıdı. Parlak cila ve pürüzsüz yüzey, uzun ömürlü, geniş çaplı ışıltılı renk yelpazesi elde etmeyi sağlar.

Boyutlar: 10×15 cm (4×6″) / 13×18 cm (5×7″) / A4

Ağırlık: 300 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Fotoğraflar, büyütmeler, fotoğraf albümleri, takvimler, fotoğraf görüntüler

Premium yarı parlak fotoğraf kâğıdı (Premium Semigloss Photo Paper)

Fotoğrafçıların ihtiyaçlarına göre tasarlanarak yaratılmış bu kâğıt, farklı formatlardaki yapraklar ve rulo halinde mevcuttur; beyaz marjsız sürekli fotoğraf basmak için kullanılabilmesinin dışında siyah&beyaz veya sepya efektli fotoğraf meraklıları için idealdir.

Boyutlar: A4 / A3 / A3+ / 10×15 cm (4×6″) / rulo

Ağırlık: 251 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Fotoğraflar, posterler, sürekli fotoğraflar ve provalamalar, siyah/beyaz, sepya fotoğraflar

Mat fotoğraf arşiv kâğıdı (Archival Matte Paper)

Pigmentli mürekkepler için pürüzsüz yüzeyli ve mat cilalı yüksek kalınlıkta (192 g/m2) bir kâğıttır. Düğün ve tören fotoğrafları, vesikalıklar veya arşivlere ilişkin fotoğraflar gibi zaman içinde aynı muhafaza edilmesi gereken fotoğrafların baskısı için en çok tavsiye edilen destektir. Siyah beyaz veya sepya efektli fotoğraf meraklıları için idealdir.

Boyutlar: A4 / A3 / A3+

Ağırlık: 192 g/m2

Aşağıdaki baskılar için idealdir:

Tören fotoğraf hizmetleri, vesikalıklar, fotoğraf dokümantasyon, siyah/beyaz, sepya fotoğraflar

Mat Fotoğraf Arşiv Kağıdı

Mat Fotoğraf Arşiv Kağıdı

Baskıda Farklılıklar

Baskı kâğıtları geliştikçe, baskılar canlı renklerini ve berraklığını daha uzun süre koruyabiliyor. Lakin fotoğraf veya printer kâğıdına baskıyı hiç bozulmadan, ilk basıldığı gün gibi muhafaza etmek zor bir konudur çünkü fotoğraf kâğıdına baskıyı etkilemeyen şartlar maalesef printer kâğıdına baskıyı etkilemektedir.

Fotoğraf / printer kâğıdı karşılaştırması

Fotoğraf kâğıdına baskılar normal ev şartlarında bir asırdan fazla bozulmadan korunabilir, albümde veya kutuda saklanırsa solmalar ancak 200 yıldan sonra başlar. Isı ve ışığa ek olarak, printer kâğıtlarına baskıların ömrünü kısaltan sebeplerden en önemlileri mekân içi hava koşullarıdır. Printer baskıların solmadan kalma ömürleri ancak on, yirmi yıldır.

Printer kâğıdına baskı, fotoğraf kâğıdına baskıya göre nem ve hava şartlarından çok daha çabuk etkilenmektedir. Printer kâğıtlarında havayı kirleten maddeler bile nem ve boyaların yoğunluğunu arttırarak hareket etmesine, baskıların solmasına, renklerin değişmesine, sebep olur.

Printer kâğıdına baskılar, ev şartlarında saklandığında bile ısı ve ışığa ek olarak ozon ve nemden de etkilenecektir. Kaldı ki, karanlık odada yapılan sadece yüksek sıcaklık testlerinde bile printer kâğıtlarına baskılar için kesin ölçümler yapılamamıştır.

Printer kâğıtlarına baskılarda kayıpları ölçmek, tahmin etmek çok zordur. Fotoğraf kâğıdı uzun süredir kullanıldığı için yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonunda standardize edilmiştir, zamanla olabilecek kayıplar hesaplanabilir fakat printer kâğıtları için hiç bir çalışma yapılamamıştır ve printer kâğıtları için standardasyon ve ömür biçmek fotoğraf kâğıdına göre daha çok etkene bağlı olduğundan hesaplamalar daha da zorlaşmaktadır.

Fotoğraf / printer kâğıdı karşılaştırması

Fotoğraf / printer kâğıdı karşılaştırması

Yapılan testlerden elde edilen sonuç, printer kâğıtlarına baskıyla ömür biçmek mümkün değildir. Özellikle nem, baskıların hızla solmasına sebep olarak ölçüm problemlerinin kaynağı olarak tahmin edilmektedir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir