Portre Fotoğrafçılığının Özellikleri

Etkili bir porte insanın kişiliğini ve karakter özelliğini vurgulamalı ve sanatsal açıdan hoş görünen bir ürün olmalıdır.

Fotoğrafçı, çalışma süresince modeli ile duygusal iletişim yaratmalıdır. Her başarılı portre, model ile fotoğrafçı arasındaki tam bir işbirliğinin sonucudur. Bu yüzden fotoğrafçı, insan doğasının karmaşık yapısını daha iyi anlamak için psikoloji hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

İyi bir portre fotoğrafı aydınlatma, kompozisyon, modele poz verdirme, fotoğrafçının yaklaşımı ve teknik düzeyi gibi bir dizi farklı unsurun bir araya gelmesinden oluşur. Fotoğrafçının teknik bilgisi yetersiz olursa diğer unsurların etkinliği de azalacaktır. Teknik, portrede görsel kaliteye ulaşmayı sağlayan bir araçtır.

Portrede önceden belirlenmiş kesin kurallar yoktur. Her insanın yüz tipi, karakteri, giysileri hatta cilt tonu farklıdır. Bu yüzden net ve değişmez ışık konumu ve açıları, çekim pozu değerleri verilemez. Ortaya çıkan sonucu portre fotoğrafçısının görüşü belirler

Portre fotoğrafı

Portre fotoğrafı

Değişik yüz tiplerinin ideal görünüm kazanmasına yönelik uygulamalar yapılarak olası yüz kusurlarını gizleyebilecek değişik yöntemler incelenir. Böylece karşılaşılabilecek değişik yüz tipleri kısa sürede tanımlayıp karakter anlatımını ortaya çıkaracak bir çekim planı belirlenir. Biraz psikolojik bilgi yardımıyla modeli rahatlatabilecek bir atmosfer yaratılarak onun gerçek kişiliğine ulaşmak başarılı bir sonuç olacaktır. Portre fotoğrafının amacı modelin gerçek kişiliğine ulaşmaktır.

İnsan Bedeni ve Morfoloji

Figür, görsel sanatlarda insan biçimi olarak tanımlanır. İnsan vücudunun fizyolojik görünümü, form ve hareket açısından estetik değerler taşır. İnsan vücudu biçim, hacim, ölçü ve oranlarıyla dengelidir, uyumludur.

Vücudun bütünü incelenecek olursa baş, gövde, kol, bacak, ayak, el, parmak gibi organların her birinin ayrı bir biçim özelliğine sahip olduğu görülür. Bu biçim zenginliğinden oluşan insan bedeni hareket etme yeteneği ile sınırsız çeşitlilikte görüntü verebilir.

İnsan bedeni (morfoloji)

İnsan bedeni (morfoloji)

Yüzün Özellikleri

Belli başlı yüz tiplerini bir araya getirerek sınıflandırdığımızda normal oranlı oval bir yüze göre dört değişik geometrik biçim ortaya çıkar: üçgen yüz, dikdörtgen (dar) yüz, kare yüz ve yuvarlak yüz.

Oval yüz

Oval yüz, estetik bakımından kurallara en uygun ve hoş yüz tipi olarak kabul edilir. Çekim sırasında herhangi bir düzeltme yapılması gerekmez. Bazı ışık oyunlarıyla değişik bir yüz etkisi yaratılmak istendiğinde hedef genellikle oval bir yüzdür. Tüm ışıklandırma çeşitleri için uygundur.

Üçgen yüz

Geniş bir alın ve dar bir çene ile karakterize edilir. Çekim noktası açılı olduğunda (3/4 yüz konumu) ve konunun yüzü yukarıya doğru kaldırıldığında daha uygun bir perspektif elde edilmiş olur. Kameranın yüksekliği, gözlerin biraz altında olmalıdır. Işık, yüze daha fazla bir grafik ağırlık vermek için dar bölüm üzerine düşmelidir.

Yuvarlak yüz

Çene ile birleşiyormuş gibi görünen yuvarlak hatlı yanaklardan oluşan bir yüz tipidir. ¾ yüz konumu kullanılarak daha oval gösterilebilir. Uzak taraftan verilen dar açılı bir ışık yüzün yakın tarafını gölgede bırakır. Böylece yanaklara derinlik veren ve yüzü incelten bir gölge biçimi oluşturur.

Kare yüz

Sağlam yapısı ve büyük çenesi nedeniyle bayan modellere erkeksi bir görünüm verir. Yüzün hatlarını yumuşatmak için hafif yükseltilmiş bir bakış açısından çekim yapılır. Böylece çene etkisi azaltılır ve yüz inceltilir. Tüm yüz veya ¾ yüz konumları ile çekim yapılabilir.

Farklı yüz tipleri

Farklı yüz tipleri

Dikdörtgen (dar) yüz

Üçgen yüze benzer özellikler gösterir. Bu yüzden aynı yöntem ile fotoğraflanır. Hafif alçak ve merkezden kaçık bir bakış açısı ve yüzü bütünüyle aydınlatan bir ışık kullanılır. Tüm yüz çekimleri, yüzün düşey ağırlıklı formunu belirginleştirdiğinden önerilmez.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir