Özel Gün Fotoğraflarının Çekim Yerleri Nerelerdir?

Özel gün fotoğrafçılığında çekim yapılan yerler; sürekli çalışma yerleri ve geçici çalışma yerleri olmak üzere iki ana başlık altında toplanabilir.

Özel Gün Fotoğrafçılarının Çalışma Yerleri

Özel gün fotoğrafçılığında çekim yapılan yerler, açık mekân ve kapalı mekân olmak üzere ikiye ayrılır.

Açık mekân çekimi istendiğinde açık hava eğlence yerleri, parklar, bahçeler, ormanlık alanlar, sahil kenarları, tarihi ve turistik yerler, kampüsler, stadyumlar, miting alanları vb. yerlerde çekim yapılabilir.

Kapalı mekân ise fotoğraf stüdyosu, ev, salon, düğün salonları, nikâh salonları, yüksek tavanlı mekânlar, alışveriş merkezleri, oteller, tarihi yapılar vb. yerlerdir.

Geçmişte geleneksel olarak nişan, düğün, sünnet ve kepli mezuniyet fotoğrafları gibi çekimler yalnızca stüdyoda yapılmıştır. Oysa günümüzde bu tür fotoğraf çekimleri stüdyo çekimlerinin yanı sıra artık stüdyo dışında akla gelebilecek her yerde yapılabilmektedir. Fotoğrafçılar müşterinin isteğini karşılamak için değişik mekânlarda çekim yapabilmektedirler.

Bu nedenle bir özel gün fotoğrafçısının çalışma yeri stüdyosudur ve stüdyo dışında her yerdir denilebilir.

Sürekli Çalışma Yerleri

     Stüdyolar

Fotoğraf stüdyoları yıllardır gelin ve damatların, nişanlıların, sünnet çocuklarının, mezuniyet kostümü giymiş öğrencilerin askerlik hatırası olarak fotoğraf çektiren gençlerin ve her yaştan insanın vesikalık fotoğraf çektirmek için hayatlarında en az bir kere uğradıkları heyecan verici yerlerdir. Fotoğraf stüdyoları, hayatımızın en önemli günlerinde mutlulukla hatırladığımız bir durak olmuştur.

Günümüz stüdyolarına örnek

Günümüz stüdyolarına örnek

Günümüzde fotoğraf makinelerinin çok kolay ulaşılabilir olması ve hemen her yaştan insanın fotoğraf çekmesi, profesyonel işlerin sadece bu ortamlarda eğitimli ve yaratıcı insanların çabaları sonucunda ortaya çıktığının bir kanıtıdır.

Özel gün fotoğrafçılığı temel olarak bireysel yeteneklere dayalı bir meslektir. Seçici bir sezgiye, hızlı karar verme ve gerçekleştirme yetisine, estetik bakış açısı ve durum değerlendirme gibi birtakım yeteneklere, güzel sanatların temel ögeleri olan kompozisyon, ışık ve anatomi bilgisine, insan ilişkilerinde başarılı olma becerisine sahip olmayı gerektirir.

Tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran fotoğrafçıların çalıştığı stüdyolar daha uzun yıllar mutlu günlerin keyifli durakları olacaktır.

     Nikâh ve düğün salonları, vb.

Nikâh ve düğün salonları özel gün fotoğrafçısının sürekli çalışma yeridir. Dolayısıyla fotoğrafçı, salonun fiziki yapısını, aydınlanma durumunu ışığın yansıma yapabileceği yerleri ve en iyi görüntünün alınacağı açıyı çok iyi tespit etmiş olmalıdır.

Düğün salonu çekimi

Düğün salonu çekimi

Evlenecek çiftler doğal olarak heyecanlı ve ne yapacaklarını bilemez durumdadırlar. Fotoğrafçı, onların heyecanlarını ve ruh durumlarını iyi analiz edebilmeli, rahatlamalarını sağlayabilmek için insan psikolojisini bilmeli ve gerekli yönlendirmeyi yapabilmelidir.

Çalıştığı ortamın şartlarına ve müşterinin isteklerine hâkim olan ve durumu kontrol altında tutabilen fotoğrafçı için günün en iyi karelerini yakalamak daha kolay olacaktır.

Geçici Çalışma Yerleri

     Çeşitli organizasyon alanları

Günümüzde insanlar hayallerindeki özel günü sorunsuz yaşayabilmek için çok çaba sarf etmektedirler. İsteklerini gerçekleştirebilmek için de profesyonel organizasyon firmalarının kapısını çalan insanlar gün geçtikçe artmaktadır.

Durum böyle olunca da özel gün fotoğrafçısının etkinliğin düzenlendiği yerde çalışma yapması zorunlu hâle gelmiştir. Konunun içeriğine göre düzenlenen organizasyonun yerini görmek, çalışma alanının koşullarını ve fiziki yapısını tespit etmek, açık alan ise hava durumunu ve etkinliğin saatine göre ışıklandırma sistemi hakkında araştırma yapmak fotoğrafçının çekim planı yapması için gereklidir

Çeşitli organizasyon alanlarında çekim örnekleri

Çeşitli organizasyon alanlarında çekim örnekleri

Düzenlenen organizasyon yerine ve içeriğine göre sürekli değişeceğinden bu gibi alanlar geçici çalışma yerleri olarak adlandırılır. Her seferinde alan araştırması yapmak, malzeme ve ekipmanların tespitini, taşınmasını ve kurulumunu yapmak masraflı ve yorucu iştir.

Geçici çalışma yerleri

Geçici çalışma yerleri

Doğru planlanan ve uygulanan çekim çalışmasının sonucu akıllarda kalacak harika fotoğraflar olacaktır.

     Geçici ortamlar (evler, salonlar)

Meslekte çalışma ortamı; fotoğraf çekimi ve fotoğrafın yayına hazırlanma aşamaları olarak iki kısımda değerlendirilebilir.

Stüdyo ve özel gün fotoğrafçıları stüdyo dışı çekimlerde; nikâh, düğün salonu vb. yerlerde çalışır. Meslek genellikle ayakta çalışmayı gerektirir. Çekim yapılacak salonu veya evi önceden görebilme şansı varsa, gidip görmekte fayda vardır. Ortamın ışığı, ışığın geliş yönü ve çekim yapılacak alanın genişliği hakkında bilgi edinilmiş olur.

Böyle bir olanak yok ise ekipmanlar hazırlanıp çekim saatinden önce ortama gidilir ve gerekli hazırlıklar yapılır. Çekim yapılacak alana ve ortama uygun ekipmanlar çekime hazır hâle getirilir. Bu tip alanlar, özellikle ev gibi ortamlar dar alanlar olduğu için geniş açılı objektif kullanmak gerekir.

     Çalışma saatleri

Stüdyo fotoğrafçılığı için oldukça fazla zaman sarf edilir. Sabah 9.00-9.30 gibi stüdyo çalışmaları başlar, akşam işin yoğunluğuna göre geç saatlere kadar devam edebilir. Düğün ve nikâh salonlarında çalışma saatleri değişik olmasına rağmen yapılan çalışmalar 16.00-24.00 arasında daha yoğundur.

Herkesin tatil yaptığı günler, fotoğrafçının iş günüdür. Bayram arifesi, cumartesi-pazar, resmi tatiller, düğün ve doğum vb. gibi özel günlerin çekimleri yapılır. Belirli çalışma saatleri diye bir şey yoktur.

     Çalışma şartları

Fotoğrafçı her an her koşula uymalı ve işini, insanları sevmelidir. Fotoğrafçı, ışıkları ayarlar, fotoğrafı çekilecek grupları düzenler ve denetler. Bir terslik olursa fotoğrafı yeniden çekemeyeceğini bilmek fotoğrafçının gerginliğini artırır. Doğum anı, doğum günleri, sünnet, mezuniyet törenleri, nişan, düğün albümleri ve fotoğrafları olaydan çok sonra, anıları canlandırdıkları için çok değerlidir.

Herkesin tatil yaptığı günler, fotoğrafçının iş günü

Herkesin tatil yaptığı günler, fotoğrafçının iş günü

Yerel fotoğrafçılar, tek kişilik bir orkestra gibi çalışır. Günün doğuşundan batışına kadar çekimle ilgili bir sürü farklı iş yaparlar. Randevular, fotoğraf çekimi, bilgisayara aktarımı, işlenmesi, basımı ve sunumunu gerçekleştirirler.

Büyük stüdyolarda ise tüm bu işleri yapan profesyonel bir ekip çalışmaktadır. Özellikle büyük organizasyonlarda çekim yapmak bir hayli beceri ve meslek bilgisi gerektirmektedir. Çekimin içeriğine göre alanında uzmanlaşmış kişiler ekip ruhu içerisinde hazırlıklarını yapıp çekimi gerçekleştirirler.

Özel gün fotoğrafçılığı; bebek, çocuk, doğum, sünnet, nişan, düğün, mezuniyet törenleri portre fotoğrafçılığını kapsar. Portrecilik ve özel gün fotoğrafçılığı, gelişmiş ve özellikle “güzel sanatların” yaşamın içerisinde yerini çok rahat bulduğu ülkelerde, kendi başına bir sektör hâline gelmiştir.

Bu konuda eğitim veren resmi ve özel eğitim kurumlarının (kolejler, üniversiteler ve özel atölyeler) oluşması, sadece bu alanda çalışan fotoğrafçıların yetişebilmelerini sağlamıştır. Unutulmaması gereken şey günümüzde müşterilerin de bu konuyla ilgili daha yaratıcı ve seçici davranıyor olmasıdır.

Özel gün stüdyo fotoğrafçılığı; deklanşöre basmakla başlayan, kart baskısı tamamlanıp müşteriye teslim edene dek süren, fotoğrafçılığın bütün aşamalarını içine alan birkaç fotoğrafçılık dalından biridir. Başarının anahtarı bütün bu işlerle uğraşabilme yeteneğidir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir