Orta Boy (Format) Kameraya Rool Film Takılması

Film magazin kapağını açınız.

filmin takılması

filmin takılması

Roll filmin ucunu sarma silindirine takınız.

Filmin yerleştirilmesi

Filmin yerleştirilmesi

Filmin üzerindeki ok işaretini magazin üzerindeki işaretli yere kadar getiriniz.

pozun yerleştirilmesi

pozun yerleştirilmesi

Sarma kolu ile 1. poza kadar sarınız.

Pozun sarılması

Pozun sarılması

Magazini teknik kamera arkasına yerleştiriniz.

Filmin Magazine Takılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Roll filmler madeni bir makaraya kağıtla birlikte sarılmış olarak üretilir. Makara makinenin film taşıma yuvasına yerleştirildikten sonra film sarma kolu çevrilerek kağıt ilerler ve daha sonra kağıda iliştirilmiş olan film gelir.

Eni 6 cm olan film kullanılan makineye göre 6×4.5, 6×6 ,6×9 cm boyutlarında görüntü sağlar.

Roll film, büyük bir boyut olarak aynı kaset üzerinde 8-12 arasında farklı çekim olanağı sunar. Bu filmlerin her bir karesindeki netlik, keskinlik, tonlama değeri, alan derinliği çok yük sektir ve kontrastlık düşüktür.

Literatürde 120 roll film diye geçen orta format filmin eni 6 cm’dir. Dolayısıyla kullanılan film magazinine göre boyu istenen ebatta kullanılabilir. Siz hangi boyutta film magazini ile fotoğraf çekerseniz, kare sayısı çekeceğiniz boyuta göre değişecektir.

Örnek: 6 x 4,5 cm boyut için roll filmden 16 kare (bazı magazinlerde bu sayı 15 olabilir) 6 x 6 cm boyutunda görüntü istersek 12 kare, 6 x 7 cm boyutunda görüntü istersek 10 kare, 6 x 9 boyutunda görüntü istersek 9 kare fotoğraf çekebilir.

35 mm filme göre daha fazla büyütme imkanı vermektedir. Bu da daha büyük boyutta (örneğin poster, afiş) kaliteli baskıların yapılabilmesini sağlar. Tek film formatı yoktur. çünkü orta format film ile çalışırken, film boyutu tek format ile sınırlı değildir.

Roll film ile kullanılan fotoğraf makinelerini magazini değişen ve değişmeyen olarak iki tipe ayırabiliriz.

     Film magazini değişmeyen makineler

Çift objektifli refleks (TLR) fotoğraf makinelerin görüntüleri kare şeklindedir ki bazı kimselere göre kompozisyon bakımından çok faydalı, bazılarına göre ise sakıncalıdır. Bu fotoğraf makinelerinin sakıncaları vardır. Örneğin sadece 120 Roll film kullanır ve 35 mm’lik fotoğraf makinelerine göre daha ağırdır ve çekim anında fotoğrafçının hızını keser.

     Film magazini değişebilen makineler

Bu fotoğraf makinelerine 35 mm SLR fotoğraf makinelerinden çok fazla bir farkı yoktur. Objektiflerinin değişmesi kadar, film taşıyıcı “magazin”in değişmesi en önemli özelliklerindendir ve çekimde çok büyük kolaylıklar sağlar. Magazinler kolaylıkla takıp çıkarılabilir. Bir değişim sırasında filmin ışık almasını önleyecek metal sürgülü bir levha (dark slayt) bulunur.

Fotoğraf makinesine takılmamış yedek magazinlere renkli veya siyah beyaz filmler yerleştirmek, değiştirme sırasında kolaylık sağlar. Ayrıca, anında görüntü veren filmlerin takılabileceği bir magazin (poloraid back) sayesinde ışıklandırma kontrolünün zor olduğu adımlarda sonucu önceden görme ve hataları telafi etme imkanı verir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir