Kurgu Fotoğrafı Baskı Sonrası Yapılabilecek Deneysel Çalışmalar

Bu safha, çekim sonrasında fotoğraflara dijital ortamda belli işlemler uygulanmasını kapsar. İşlemlerin ne yönde olacağı, yoğunluğu, tam olarak ne yapılacağı fikrinize ve programları kullanma kabiliyetinize bağlıdır.

Fotoğrafların üstünde gerekli çalışmaları yaparken ortaya koymak istediğiniz fikre paralel dokunuşlar yapmalısınız. Renk tonları, eklemeler, yapılan her türlü değişiklik kurguladığınız fotoğrafla ve fikrinizle uyum içinde olmalıdır.

HDR (High Dynamic Range)

HDR her fotoğrafa uygulanmaz. Özellikle bulutlu havalarda veya iç mekânda çekilen fotoğraflarda iyi sonuç veren bir yöntemdir.

En az üç adet çekilmiş aynı kadraja ait farklı pozlanmış fotoğraf, HDR yazılımı (Örneğin: Photmatix Pro) ile birleştirilir. Karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dâhilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden bir fotoğraf oluşturulur.

“0” poz değerinde karanlık çıkan yerler + pozlanmış kareden, aydınlık çıkan yerler – pozlanmış kareden alınır. Böylece ışık dengesizliklerinin olduğu ve detayların kaybolduğu fotoğraflardan tüm detayların barındıran HDR uygulanmış kare elde edilir.

RAW formatında çekilen tek kare fotoğraflara yapılan HDR uygulamasına “yalancı HDR” denir.

Allen Rockwell “HDR”

Allen Rockwell “HDR”

Manipülasyon

Kurgulanmış fotoğraflarda kullanılan bir yöntem de manipülasyondur. Manipülasyon; bir fotoğrafa, fotoğraf işleme programları aracılığıyla her türlü müdahalede bulunulmasıdır. Bu müdahale; ekleme-çıkarma, bir ya da birden fazla fotoğrafın birleştirilmesi veya tek bir fotoğraf üstünde türlü değişiklikler yapılması şeklinde olabilir.

Kolaj

Birbirleriyle ilişkisiz gibi görünen, hatta aykırı gibi duran bazı formları bir araya getirip beklenmedik bir kurgu içine sokarak izleyiciyi şaşırtmak amacıyla görüntü oluşturma yöntemidir. Bu yöntemde, birbirleriyle iletişim içinde olabilecekken dahi, fiziki veya sosyal koşulların engellediği olağan birliktelikleri sağlayabilmek ya da birtakım olağan dışılıkları sunabilmek için görüntüleri bir araya getirerek bunlardan yeni bir görüntü oluşturulur.

Kolaj

Kolaj

Dekupe

Bu yöntemin avantajı modeli veya nesneleri fondan ayırıp bambaşka bir mekândaymış gibi gösterebilmesidir. Stüdyoda gerekli atmosferi yaratmanın mümkün olmadığı zamanlarda bu yöntem kullanılarak model farklı bir mekândaymış gibi gösterilip gerekli atmosfer oluşturulur.

Rötuş/Boyama/Tonlama

Fotoğraf üzerinde bulunan çizik, toz ve benzeri kusurları kapatmak, renk ve ton değiştirmek, kesmek, yeniden boyutlandırmak gibi farklı işlemler için kullanılan yöntemlerdir. Günümüzde rötuş elektronik ortamda bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir