Kolaj Nedir? Fotoğrafta Kolaj Teknikleri Nelerdir?

Günümüzde gerek görsel iletişim ve gerekse de fotoğraf alanında bilgisayarda görüntü işleme vazgeçilmez bir uğraşı hâline gelmiştir. Çekilen fotoğraflar üzerinde değişiklikler yapmak duygusu, fotoğrafın daha estetik görünmesi isteği, fotoğrafın kullanım amacı gibi birçok sebepten dolayı bu artık kaçınılmaz bir durumdur.

Aydınlık oda olarak adlandırabileceğimiz görüntü işleme çalışmalarını fotokolaj, fotomontaj, rötuş yapma, restorasyon ve manipülasyon başlıkları altında toplayabiliriz. Her ne kadar bu kavramlardan kolaj, montaj ve manipülasyon sözcükleri, ilk bakışta sanki aynı anlamı taşıyor gözükseler de işlev olarak farklılıklar taşır.

Kolaj, kes yapıştır ilkesine dayanır. Görüntüler bir araya getirilirken görüntülere ek bir uygulama genelde yapılmaz. Fotomontajda da görüntüler bir araya getirilir. Ama eklemeler yapılabilir. Amaç, farklı görüntülerle bir anlatım oluşturmaktır. Ve görüntü işleme programı özelliklerinden yararlanılır.

Foto manipülasyon ise bambaşka bir şeydir. Fotoğraflardan yeni bir fotoğraf, kompozisyon oluşturmak için programın her türlü özelliğinden yararlanılır. Fotoğraflar başkalaştırılır. Anlamları dışına çıkar.

Kolajın Tanımı ve Amacı

Genel anlamı ile Fransızca ‘yapıştırma’ anlamına gelen kolaj (collage), yüzey üzerine cam, kağıt, basılı malzemeler, ayna, duvar kağıdı gibi nesnelerin yapıştırılmasıyla elde edilen resimsel bir kompozisyon tekniğidir.

Fotokolaj, sanat yapma kaygısı taşıyan veya kendi yaklaşımları doğrultusunda içeriğine anlam katmaya mesaj yüklemeye çalışarak fotoğraf yapmaya çalışan fotoğrafçıların sıkça başvurdukları oldukça etkili yöntemlerden biridir.

Fotokolaj yapmak fotoğrafları alıp yan yana koymaktan ibaret değildir. Başarılı bir kolaj çalışması yapmak için iyi bir kurgu yeteneğine, yazılım programı kullanmakta biraz deneyime ve en önemlisi ilgi çekici bir konuya ihtiyacınız vardır. Kolajda bulunan fotoğraflar, onları birbirine bağlayan bir temaya gereksinim duyarlar ve bu şekilde bir araya geldiklerinde tek bir fikri ya da izlenimi verebilirler.

Kolaj konusunda usta bir uygulayıcı olmak istiyorsanız, aşağıda verilen başlıklar oldukça önemlidir. Bunları her zaman göz önüne almak sizleri kolaj ya da montaj konusunda başarılı kılacaktır.

*Fotoğraf çekerken mutlaka belirli bir amaç edinin.

*Görüntü işleme programında çalışmakta ustalaştıkça değişik teknikleri de kullanmaya hevesli olun.

*Sonradan kullanma amacı ile ilginç arka plan görüntüleri biriktirin.

*Bir görüntü veritabanı oluşturmak yoluyla bir sürü materyalinizin olmasını sağlayın.

Kolaj Teknikleri

Yaygın olarak kullanılan genel fotokolaj tekniklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Karo Tekniği

Farklı ya da eşit boyutta kırpılan fotoğrafların bir dizi oluşturacak şekilde bir araya getirilmesidir. Bu diziliş simetrik olduğu kadar bir kiremit dizisini andırır gibi de olabilir.

Karo tekniği ile yapılmış fotokolaj

Karo tekniği ile yapılmış fotokolaj

Üst Üste Tekniği

Birbiri ile ilişkili fotoğrafların ya da tek bir fotoğrafın kırpılarak üst üste farklı yönlerde ve boyutlarda bir araya getirilmesidir.

Üst üste tekniği ile yapılmış fotokolaj

Üst üste tekniği ile yapılmış fotokolaj

Soluk Teknik

Kenarları yumuşatılmış bulanıklaştırılmış fotoğrafların soluk geçişlerle iç içe yerleştirilmesi tekniğidir. Burada görüntünün tamamını değil kenarlarını soluklaştırmak anlaşılmalıdır.

Soluk teknik ile yapılmış fotokolaj

Soluk teknik ile yapılmış fotokolaj

Şeffaf Teknik

Fotoğrafların ya da fotoğraf parçalarının değişik şeffaflıkta bir arada kompozisyon oluşturmasıdır. Genelde bu iş için “saydamlık” paleti kullanılır.

Şeffaf teknik ile yapılmış fotokolaj

Şeffaf teknik ile yapılmış fotokolaj

Yukarıda verdiğimiz bu teknikler yaygın olarak kullanılan belli başlı tekniklerdir ancak siz değerli öğrenciler yaratıcı gücünüzü kullanarak daha farklı, size özgün kolaj çalışmaları da yapabilirsiniz. Bunu yaparken deneyci düşünmek, yaratıcı olmak, estetik görmek ve kompozisyon kurallarına dikkat etmeyi hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayınız.

You may also like...

2 Responses

  1. mesut dedi ki:

    Ben ilkdefa gördüm harika foto şoplama gibi

    • Fotox dedi ki:

      Beğendiğinize sevindik yorumunuz için teşekkür eder ‘ışığın her zaman makinenizin arkasında kalmasını dileriz’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir