Fotoğrafçılıkta Portre Nedir, Portre Fotoğrafçılığının Önemi Nedir?

İnsanın kişiliğini, duygularını, iç dünyasını ortaya koyan fotoğrafa portre fotoğrafı denir.

Fotoğrafta portre deyimi, pek çok insanda bir kişinin başının ya da vesikalık fotoğraf çekilmesi olarak anlaşılmaktadır. Portre bunları kapsamakla birlikte bireyin kimliğini, karakterini, kişiliğini, duygularını ifade eden bir özelliğe sahiptir.

Portre tam karşıdan, yandan ya da yarım yandan olabilir. Yandan çalışılan portreye “profilden portre”, yarım yandan çalışılana “turvakardan portre”, karşıdan çalışılanına ise “fastan portre” denir.

Portreler üç türde çalışılır:

Büst portre

Yarım figür portre

Tam figür portre

Portre fotoğrafı

Portre fotoğrafı

Büst portrede baş, boyun, omuzlar ve göğsün üstüne kadar olan bölüm alınır. Daha aşağıya inilmez. Yarım figür portrede model ayakta ise karnın altına ya da kalçanın ortasına kadar olan bölüm alınır. Tam figür portrede ise insanın bütünü ele alınır. Kişinin aynadan bakarak yaptığı kendi portresine öz portre ya da otoportre denir.

Otoportre

Otoportre

Portre Fotoğrafçılığının Önemi

Portrede en önemli iş ayrıntıların ayıklanması ve kişinin yüzündeki anlamın, ifadenin, karakterin yakalanmasıdır.

Işık, portre için önemli bir ögedir. Işığın türü, ışığın şiddeti, yönü yüzdeki anlamları değiştirir. Işığın bu değişkenlere göre yüzde oluşturduğu değişimler, hangi nitelikteki ışığın yüze hangi anlamları kazandırdığı dikkatlice bakılarak incelenmelidir.

Portre fotoğrafı; yaşanmış mutlu olayları, özel anları başkalarıyla paylaşabilme amacını taşır. Portre fotoğrafları; günün insanını, doğasını, sanatsal yaklaşım ve biçimini, beğenilerini, zevklerini yansıtıp bizlere aktaran bir belge niteliği taşır.

Fotoğraf kimi zaman toplumsal tarihimizi, kültürümüzü belgelerken çoğu zaman birey ya da aile gruplarının anılarını belirlemektedir. Portre fotoğrafları, aile albümleri geçmişe dönük en gerçek, en değerli belgelerdir. Toplumun hem aynası hem de kültürel yansımasını oluşturur.

Portre fotoğrafçısının amacı modelini idealize etmektir. Bu amaca ulaşmak için kullandığı araçlar arasında poz verme, kamera açısı ve yaklaşımı, ışıklandırma ve rötuş yer alır. Doğal bir bakış, fotoğrafı çekilen kimse tarafından verilmesi gereken pozdur. Bunu sağlayacak olan da fotoğrafı çeken kişidir. Portresi çekilecek olan model ile portreyi çekecek olan fotoğrafçı arasında sağlam bir diyalog olmalıdır.

Fotoğraflarıyla portre dizisi hazırlayan fotoğraf sanatçılarımız arasında Ara Güler, Gültekin Çizgen, Ozan Sağdıç, Şahin Kaygun, İsa Çelik, Cengiz Civa, Nazım Timuroğlu, Gündüz Kayra, Mehmet Ünal, Çerkez Karadağ gibi isimler vardır.

Portre dizisi

Portre dizisi

Fotoğraf çekerken kullanılan film, makine, objektif, portre fotoğrafçılığına uygun olanlardan seçilmelidir. Işık, modelin görüntüsünün film üzerine düşmesi için bir araç değil portresi çekilecek kişinin özelliklerini yansıtacak bir araç olarak kullanılmalıdır. Gelişen teknolojiyle birlikte dijital ortamda çekilerek bilgisayara aktarılan ve fotoğraf işleme programlarıyla (photoshop vb.) değişikliğe uğrayan fotoğraf artık bir belge değil tasarım ya da illüstrasyona dönüşür.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir