Dijital Fotoğraf Makinelerinin Teknik Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgi

Piyasada farklı teknik özelliklere sahip kameralar bulunmaktadır. Aşağıda yaygın olarak kullanılan özellikleri açıkladık.

Çözünürlük

Dijital kameraların en önemli teknik özelliklerinden biri çözünürlük değeridir. Bir kameranın yakalayabildiği ayrıntı miktarı çözünürlük (resolution) olarak adlandırılır. Kamera içinde yer alan CCD ya da CMOS resim algılayıcısının sahip olduğu piksel sayısı kameranın çözünürlüğünü belirler.

Piyasada 36 milyon sensörlü dijital kameralar üretilişmiştir. Yani 36 Megapiksel çözünürlüğe sahip dijital kameralar bulunmaktadır.

Resim özelikleri

Resim özelikleri

Kayıt Kalitesi

Dijital kameralar resimleri TIFF, JPEG, RAW formatlarından birinde kaydeder. TIFF sıkıştırılmamış, JPEG sıkıştırılmış resim formatıdır. RAW ise en çok müdahale ve düzeltme imkânı sağlayan ham görüntü formatıdır.

JPEG fotoğraflarda çok büyütülmedikçe gözle çok zor görülebilen bazı kayıplar oluşturmasına karşın diğerlerine göre yer ve zaman avantajı sağlaması sebebiyle tercih edilir.

JPEG: The Joint Photographic Experts Group formatı en sık kullanılan formattır. JPEG veya JPG formatının özelliği gerçek renk değerlerini içermesidir.

TIFF : Tagged-Image File Format (TIFF) formatı farklı işletim sistemleri ve uygulamalar arasında kayıpsız ve esnek bir dosya değiş tokuşunu sağlaması sebebiyle tüm çalışmalar için uygun bir format olarak bilinmektedir.

RAW : Değişik bilgisayarlar ve işletim sistemleri arasında bilgi iletimine izin veren esnek bir formattır. Kanal sayısı, her kanaldaki piksel derinliği dosya uzantısı ve başlık bilgileri tanımlanabilir.

Dijital bir fotoğraf makinesinde deklanşöre bastığınız anda çektiğiniz fotoğrafa ait olan genişlik, yükseklik, yatay ve dikey çözünürlük, bit derinliği, kare sayısı, ekipman modeli, kamera modeli, oluşturma yazılımı, renk temsili, flaş modu, odak uzaklığı, F değeri, poz süresi, ISO hızı, ölçüm modu, ışık kaynağı, pozlandırma programı, pozlandırma dengelemesi ve ‘resmin’ alındığı tarih ile saat, çektiğiniz fotoğrafın içine kayıt edilir. Bunlara ‘Exif’ bilgileri denilir.

EXİF bilgisini görme

EXİF bilgisini görme

Zoom (Yakınlaşma)

Dijital kameraların bir diğer teknik özelliğide hedefe yakınlaşma (zoom) değerleridir. İki tür zoom özelliği vardır:

Optik Zoom: Bu yakınlaşma işleviyle lens düzeneği içindeki merceklerin konumu değiştirilerek gerçek büyütme ve küçültme işlemi yapılır.

Dijital Zoom: Bu yakınlaşma işleviyle odaklanan görüntü dijital olarak büyütülür. Görüntü büyütüldükçe resmin aralarına otomatik olarak pikseller yerleştirilir. Gerçek büyütme değildir. Büyütme oranında resmin kalitesi düşer.

Flash Bellek

Dijital kameraların dahili kayıt alanlarının bulunmaması ya da yetersiz olması nedeniyle kayıt alanlarının artırılması için kullanılan belleklerdir. Kameralar çektikleri fotoğrafları bu alanlara kayıt eder. Hafıza kartının büyüklüğüne göre kaydedilecek fotoğraf sayısı değişir.

Flash bellekler

Flash bellekler

Video Oynatma

‘Dijital kamera’ deyimi her ne kadar dijital fotoğraf makineleri için kullanılsa da bu kameraların tek özelliği durağan resimler çekmek değildir. Dijital kameraların pek çoğu hareketli görüntü çekimi yapabilme özelliğine sahiptir.

Ancak dijital kameralarda kullanılan görüntü işleme işlemcisi dijital camcorder gibi video kameralarda kullanılan işlemci kadar güçlü olmadığından görüntü çekimi sınırlandırılmıştır.

Kablosuz İletişim

Yeni nesil dijital kameraların bazı modellerine kablosuz (wireless) veri iletişimi yapmayı sağlayan işlevler eklenmiştir. Böylece kablosuz alıcı özelliği bulunan bir başka cihaza kablosuz görüntü aktarımı gerçekleştirilebilir.

Kablosuz iletişim sunan digital bir kamera

Kablosuz iletişim sunan digital bir kamera

LCD Özellikleri

LCD ekran, objetife yansıyan resmi göstermek, menü ayarlarını yapmak ve görüntüleri oynatmak için kullanılabilir. LCD boyutunun artmasıyla birlikte çekilen görüntülerin ön izlemesi daha rahat yapılabilir, ancak enerji tüketiminin artacağını unutmamanız gerekir.

3.0” LCD Ekran

3.0” LCD Ekran

LCD ekranın boyutu, toplam nokta sayısı, Monitör türü, otomatik parlaklık izleme, elektirkli ve optik vizör özellikleri bulunur. Bu özelikler LCD ekranın fiyatını artırır.

PictBridge

Bu özelliğe sahip dijital kameralar yardımıyla aynı özelliğe sahip yazıcılardan baskı alınabilir. PictBridge ortak bir standart olup bu özelliği destekleyen herhangi bir yazıcıdan baskı alınabilir. PictBridge özelliğini kullanmak için bağlantı uçları her iki cihaza da uygun dijital veri kablosu kullanılır. Kameranın üzerinde yer alan baskı tuşuyla işlem başlatılır.

PictBridge özelliği

PictBridge özelliği

Odak (Focus) ve Açma Kapama Hızı

Sabit odaklı kameralar hareketli lens sistemine sahip değildir. Dijital kameralar otomatik odaklama, elle odaklama, odak uzaklığı çarpanı ve odak uzaklığı özelliklerini üzerinde bulundurur. Aydınlık durumuna göre odaklanma işlemi kolaylaşır.

Bir dijital kameranın ISO değeri ışık hassasiyetini belirler. Yüksek ISO değeri kameranın ışığa daha duyarlı olması anlamına gelir ve daha karanlık anlarda resim çekilebilir. Normal gün ışığında 100 ile 400 arası ISO’lar kullanılır. Gece veya az ışıklı ortamlarda 800 veya 3200 arası ISO’lar kullanılır.

ISO değerleri

ISO değerleri

Bir kameranın en yüksek diyafram açma kapama oranı ne kadar ışığın içeri gireceğini belirler. Düşük diyafram oranı kameranın ışığa daha duyarlı olduğunu ve düşük ışıklarda daha kaliteli görüntü alınabileceğini gösterir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir