Dijital Fotoğraf Makineleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlk geliştirilen fotoğraf ve video makineleriyle siyah beyaz görüntü kaydı yapılabilirken ilerleyen yıllarda renk filtreleri geliştirilmiş ve renkli görüntü elde edilmiştir.

Dijital teknolojinin gelişimiyle birlikte ses ve video görüntüleri bilgisayar ortamında kolaylıkla işlenebilecek biçimde kaydedilmeye başlanmıştır

Kameralar

Kameralar

Kamera denilince akla dijital kamrelar, dijital video kameralar, Webcam’lar ve sürekli kayıt yapan güvenlik kameraları gelmektedir. Kameraları çalışma yapısına göre 3 grupta inceleyeceleyerek teknik farklılıkları hakkıda bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.

Dijital Kameralar (Dijital Fotoğraf Makineleri)

Dijital kameralar, 35 mm’lik film bantları üzerine analog çekim yapan ve temel olarak mercek düzeneğiyle mekanik bir aksama sahip olan analog fotoğraf makinelerinden farklı olarak elektronik kayıt yapan cihazlardır.

Çeşitli dijital fotograf makineleri

Çeşitli dijital fotograf makineleri

Dijital kameralar ile fotoğraf çekip bunları bilgisayara aktarabilir ya da fotoğraf yazıcıları yardımı ile baskı yapabilirsiniz. Bu işlemleri yapmak çok kolaylaşmıştır.

Yapısı ve Çeşitleri

Dijital kameralar, bir açıdan çekim yapma olanağı sağlayan klasik dijital kameralar ve değiştirilebilir lensleri bulunan, dolayısıyla tek bir odak noktasından farklı bakış açıları elde etmeyi sağlayan dijital SLR (Single Lens Reflex) kamera olmak üzere iki türü bulunmaktadır.

Klasik dijital kameranın yapısı

Klasik dijital kameranın yapısı

Klasik dijital kameranın yapısında genel olarak şu parçalar yer alır:

  Lens ünitesi

Görüntünün en kaliteli şekilde optik algılayıcı üzerine düşürülmesini sağlar. Fotoğraf makinesinin dışa açılan kapısıdır. İçerisinde sıralı biçimde, farklı boyutlarda çok küçük merceklerin bulunduğu ve ışığın kırılmasını sağlayan kısımdır. Lens için objektif kelimesi de kullanılmaktadır

Dijital fotograf makinesi lensleri

Dijital fotograf makinesi lensleri

  Optik algılayıcı

Lens ünitesinden geçen ışık optik algılayıcısı olan CCD (Charged Coupled Device) üzerine düşer. CCD optik algılayıcısı), optik görüntüyü elektrik sinyallerine çeviren aygıttır. Yani bizim gördüğümüz görüntüyü içinde barındırdığı elektronik aygıtlarla yakalayıp, görüntüye ait optik bilgiyi piksel bazında elektronik sinyale çeviren bileşendir. Bu optik algılayıcının ürettiği elektrik sinyalleri analog yapıdadır. Bu sinyaller analog/dijital çevirici (ADC) ile dijital sinyale çevrilir ve dönüştürülen sinyaller görüntü işlemcisine iletilir.

CMOS optik sensör

CMOS optik sensör

  Dijital görüntüleme işlemcisi (DIGIC-İmage Processor)

CCD ya da CMOS gibi bir resim algılayıcısı tarafından dijital bilgiye çevrilen resmi yüksek hızlarda işleyerek resim üzerinde çeşitli işlemleri gerçekleştiren ve hafıza

kartına kaydeden parçadır. İşlemci aynı zamanda fotoğraf makinesinin çekim hızına da ayak uydurabilecek kadar hızlı olmalıdır.

Devre kartı üzerinde yer alan DIGIC görüntü işlemcisi

Devre kartı üzerinde yer alan DIGIC görüntü işlemcisi

  LCD (Liquid crystal display)

Vizör ekranından izlenen görüntünün dijital bir kopyasını üzerinde oluşturan ekrandır. Böylece çekilecek resmin daha geniş boyutlu hali bu ekranlar yardımıyla izlenebilir.

LCD ekran

LCD ekran

  Hafıza kartı

SD, MS, MMC, CF ve XD Picture Card gibi çeşitleri bulunan elektronik kayıt kartıdır. Genelde Taşınabilir bellekler olarak adlandırılırlar. Kaydedilebilir ROM belleklerin yapısına sahiptirler ve bu belleklere veriler seri olarak kaydedilir ve okunur.

Dijital SLR kameralarda yer alan en önemli özellik, ayarlanabilir aynalar yardımıyla vizör ekranından görünen görüntünün farklı açılardan çekilebilmesidir.

Dijital SLR kameranın yapısı

Dijital SLR kameranın yapısı

  CMOS (Complementary metal oxide semiconductor) optik algılayıcısı

CMOS optik algılayıcısı CC1D optik algılayıcısı ile aynı mantıkta çalışmaktadır. CCD ve CMOS arasındaki fark CCD optik algılayıcıları daha fazla güç tüketirler ve daha çabuk ısınırlar. Bu durum CCD optik algılayıcılarının kalitesinin iyi olmadığı anlamına gelmez. CMOS optik algılayıcılarının ise fiyatları uygundur. CCD optik algılayıcılarının çıkış sinyali analog sinyal olduğundan çevrilmesi için analog dijital çevirici (ADC) kullanılırken CMOS optik algılayıcılarının çıkış sinyali dijital olduğundan dönüştürücüye gerek yoktur. Bu algıların pikselleri kare şeklindedir.

  FOVEON optik algılayıcısı

Bunlara aynı zamanada Foveon X3 algılayıcılarıda denir. Bu opti1k algılayıcı renkli film gibi 3 ayrı katmandan oluşur. İlk katman Mavi, ikinci katman yeşil ve son katman kırmızıdır. Her katman bir arının bal peteği gibi altıgen piksellerden oluşur.

Optik algılayıcı karşılaştırmaları

Optik algılayıcı karşılaştırmaları

Dijital SLR Kameralarda kullanılan optik algılayıcısı üzerinde cihazın çözünürlüğü kadar sensor vardır. Yani 5MP bir Dijital Fotograf makinesinde 2560 x 1920 değerinde 5 milyon adet mini sensor bulunur.

(A) CMOS dijital dönüştürücü (B) Resim sensörü üzerine renk filtresinin konulması

(A) CMOS dijital dönüştürücü (B) Resim sensörü üzerine renk filtresinin konulması

Optik algılayıcılar yarı iletken teknolojiyle üretilmiş ve üzerlerinde milyonlarca foto hücresi, foto elemanı ya da piksel olarak adlandırılan ışığa duyarlı foto diyot bulunan yongalardır.

  AF (Auto focus / otomatik fokus) sensörü

CMOS optik algılayıcısı üzerinde AF sensörü vardır. AF yardımcı ışını olumsuz hava koşullarında odaklamanın daha iyi yapılması amacıyla kullanılan bir ışındır. AF algılayıcısına gönderilen resmin bir örneği kamera içerisinde bulunan küçük bir ayna yardımıyla lenslere AF yardımcı ışını (odaklama sinyali) gönderilir. Kadrajladığınız obje veya alana kamera objektifinin otomatik olarak odaklama yapma sistemi de denebilir.

AF ve AE sensörleri

AF ve AE sensörleri

  AE (Auyo exposure / otomatik pozlama) sensörü

Mevcut ışık şartlarında makinenin en uygun pozlamayı otomatik olarak yapmasını sağlayan bir sistemdir.

  Işık ölçme sensörü

Pozlama yaparken nesneden yansıyan ışığın miktarını ölçmeye yarayan bir sensördür. Bu sensörün algıladığı ışık değerine göre gerekli diyafram ve deklanşör çekim hızı ayarı yapılır.

Klasik dijital kameranın ön yüzü

Klasik dijital kameranın ön yüzü

Üretici firmaların birbirinden ayrılan tasarım çizgileri ve her türlü kullanıcı zevkine hitap etme politikası nedeniyle piyasaya sürekli olarak farklı farklı dijital kamera modelleri üretilmektedir.

Klasik dijital kameranın arka yüzü

Klasik dijital kameranın arka yüzü

Yukarıdaki şekilde klasik bir dijital kamerada bulunan öğelerin isimleri verilmiştir.

Dijital SLR fotograf makinesinin bileşenleri

Dijital SLR fotograf makinesinin bileşenleri

  Enstantane

Dijital fotoğraf makinesinin gövdesinde, CCD sensörün hemen önünde bulunur. CCD sensörün üstüne düşen ışık miktarının süresini belirler. Enstantane aslında perdenin açılıp kapanma süresine denir. Enstantane ayarlamasıyla istenilen görüntünün elde edilmesi sağlanır.

1/160 ve 1/3 Enstantane ayarlı görüntü örnekleri

1/160 ve 1/3 Enstantane ayarlı görüntü örnekleri

  Diyafram

Objektifin gövdesinde merceklerin önünde bulunur. optik algılayıcısı üstüne düşen ışık miktarını belirler. Diyafram; insan gözbebeği gibi az ışık varsa büyür, çok işık varsa küçülür. Böylece istenen ışık miktarı ayarlanmış olur.

Diyafram ayarları

Diyafram ayarları

Dijital fotoğraf makineleri ON veya POWER güç düğmeleri kullanılarak açılır.

Dijital SLR kameranın değişik açılardan görünüşü

Dijital SLR kameranın değişik açılardan görünüşü

Bir dijital kamera kullanım kılavuzu incelendiğinde kullanılan bellek kartını, bataryayı, resim algılayıcısını, dijital giriş/çıkış terminalinin türünü, başka terminalinin bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz. Bataryanın ve bellek kartının nasıl takıldığını resimli olarak görürsünüz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir